TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. január 26., szerda

Az a hírös Makói

Hát, meg kell bolondulni, hogy ezeknek a zöldségféléknek mennyi és milyen sok jó hatása van az egészségünkre (és az ételeinkre). Komolyan mondom, ez nem igazság, a sörnek, a pálinkának, a szalonnának és a friss fehér kenyérnek miért nincs. Nem igazság! Vagy lehet, hogy mégis van, na majd mindjárt utána nézek, nem ám mindig csak a zöldség, és különben is van amelyik....
Itt van példának okáért a vöröshagyma ami hozzánk Közép-Ázsiából érkezett, de már az Egyiptomiak is ismerték. Ízisz szent gyökerének tartották a termékenység szimbóluma volt. Temérdek fajtája ismert a világ minden részén, nálunk legismertebb a Makói ami 2000-től hungarikumnak számít.
B1,B2,C-vitamin, jód, foszfor, kálium, kalcium stb., és hogy, mi mindenre van jó hatással?: érelmeszesedés, emésztés, székrekedés, légúti
megbetegedések és vizsgálják a rákellenes hatását is. Ki ne
hallott volna a hagymateáról (megfázás, köhögés, pfújj) ebben a hideg téli időben. De tea helyett itt van a hagymás tej is! A hagymás tej elkészítéséhez két kis fej hagyma elég. Össze kell vágni, majd forraljuk fel 1db szegfűszeg, 1 ágacska kakukkfű és 1 teáskanálnyi méz hozzáadásával, 1 dl vízben. Tizenkét órán keresztül hagyjuk állni, majd nyomjuk át egy szitán. Forraljuk fel 2 dl tejjel, és kész is az ital. Meghűlés esetén napi 2 csészényit ajánlott fogyasztani belőle! (egészségKALAUZ) na ide katt. :)
A népigyógyászat is megemlíti mint gyullad
ás csökkentőt, rovar okozta csípéseket bekenhetjük hagymával és máris enyhül fájdalmunk. Ebben a megfázós időszakban, egy félbe vágott hagymát rakjunk a szoba ablakba. Illata (bűze) belélegezve megvéd a bacilusoktól. Húsvétkor (vagy akármikor) a héjával tojást festhetünk.
A legdivatosabb hagymás étel, talán a Francia hagymaleves. Ez ismét egy olyan étel, amit többféle módon lehet elkészíteni és hogy, melyik az igazi, az eredeti azt nagyon nehéz kideríteni (még Franciák közt is). Természetesen mindenki a sajátjára esküszik. Készítik gyorsan, hosszan főzve, sűrítve, tojássárgával vagy tejszínnel és ki tudja, mennyi módon még. Ami megegyezik (talán), az a hagyma, a fehérbor és a kakukkfű, na meg a tetején a fokhagymás pirítós sajttal.
 

KONTRA !!!














MAGYAR HAGYMALEVES
>személyenként <

Hozzávalók:
1/2 fej vöröshagyma
1 ger. fokhagyma
liszt, ételízesítő
fűszerpaprika
majoránna
sertészsír
tejföl
 

A félkarikára szeletelt hagymát egy kis zsíron megfuttatjuk, rádobunk egy csapott evőkanál lisztet és zsemle barnára pirítjuk. Hozzáadunk egy mokkás kanálnyi fűszerpaprikát és a felaprított fokhagymát, elkavarjuk, majd felöntjük 2,5 - 3 dl vízzel (attól függően milyen sűrű levest szeretünk). Ételízesítővel és majoránnával ízesítjük, aztán kiforraljuk. Pirított zsemlekockával és tejföllel tálaljuk. Egyszerű, gyors és finom.
Elég gyakran készítem ezt a forró, melegítő levest, fagyos, téli napokon magamnak, pár perc alatt, ezért is írtam a receptúrát személyenkéntire.

Ha teljesen véletlenül egy kis póré,- vagy új hagyma akadna otthon, nyugodt szível variáljuk velük ezt a pompás levest.

 

1 megjegyzés: