TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2020. július 27., hétfő

Spenót és pulyka avagy Lehet más is

A mai mannám tökéletes példa arra, hogy el lehet máshogy is elkészíteni illetve más formában, picit más ízesítéssel is a közkedvelt étkeinket.
Nem kell ám itten😁nagy dolgokra gondolni, csak ahogy mondani szoktam egy kis bátorsággal akár még varázsolni is lehet.
Spenót, -amikor ezt meghalljuk mindenkinek egy lényegében fokhagyma ízű, zöld mártás, szósz, ragu akármi jut eszünkbe és ettől nehezen is tudunk eltérni. Amikor magunk készítjük, akkor is ezt az ízt keresi az agyunk, irányítva az ízlelőbimbóinkat...
Na hát, én most ezt egy kicsit összekevertem és még plusz ízt is tettem hozzá, hmm... azt hiszem egy próbát mindenképp megér 😉 















FEHÉRBOROS-SPENÓTOS PULYKACOMB
     BATÁTÁVAL ÉS LILAHAGYMÁVAL
Hozzávalók:
1,10 pulyka felsőcombfilé (ekkora volt 1 csomag)
30 dkg spenót
6 ger. fokhagyma
1 dl fehérbor
80 dkg batáta (édesburgonya)
2 db kisebb lilahagyma
1 ek. liszt
őrölt római kömény
kakukkfű
bors, só
olívaolaj
A fokhagymát megpucoljuk és durvára felaprítjuk.
A pulyka felsőcombfilét -nagyságától függően elvághatjuk 2-3 darabra- sóval, borssal, kakukkfűvel és egy kis római köménnyel bedörzsöljük aztán egy akkora kis tepsibe rakjuk, amibe épp belefér, rászórjuk az aprított fokhagymát, meglocsoljuk 1-2 evőkanálnyi olívaolajjal, aláöntjük fehérbort... 










 ...és fóliával betakarva, 180 fokos sütőben kb. 90(+) perc alatt megpároljuk, megsütjük.
A hús minőségétől, nagyságától stb. függően és ha szükséges akkor tovább is süthetjük.
A megsült, megpuhult combfilét egy tányéron félretesszük pihenni, hűlni, de a tepsiben összegyűlt levét sem öntjük el!
A spenótot megmossuk, lecsepegtetjük majd forró olajon picit megsózva percek alatt megfonnyasztjuk; egy szűrőkanállal deszkára szedjük és késsel „megcsapkodva” felaprítjuk -természetesen géppel is dolgozhatunk-.
A felaprított spenótot visszarakjuk a lábosba, hozzákeverünk egy evőkanál lisztet, felöntjük a tepsiben összegyűlt és félretett lével majd lassan összeforraljuk. 
A már meghűlt combfilét felszeleteljük, a szeleteket belerakjuk a spenótos szaftba és összemelegítjük, összepároljuk, szükség szerint öntehetük hozzá vizet és fehérbort  is adhatunk még hozzá, de akkor kóstoljunk és ízesítsünk. 
A batátát megtisztítjuk, nagyjából egycentis kockákra daraboljuk és egy nagyobb edényben, kevés olívaolajon, finoman kevergetve, megsózva, saját gőzében puhára pároljuk; félidőben a hasonlóan darabolt lilahagymát is hozzáadjuk, kakukkfűvel és borssal ízesítjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése