TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. április 2., kedd

Zöldbab és hús avagy Nem méltatom

Hús és zöldség.
Zöldbab, burgonya, répa, szalonna, "pörkölt", tejföl, tárkony, kömény...
Felesleges lenne méltatni, aki ismeri, az jól tudja, az egyik legfinomabb, legtartalmasabb levesünk a Palócleves. 
Nevét illetőleg több változat is létezik; általában Mikszáthhoz kötik, Ő kérte így... Neki tálalták ebben a formában fel... az iránta érzett tiszteletből (mint, A nagy palóc) nevezték el; de olyan verzió is akad ami nem A nagy palóchoz, hanem  palócokhoz, illetve a palóc ízvilágra utal és egy szakácsverseny alkalmával készült először...
Eredetileg ürühúsból készült, mára viszont már szinte bármilyen hús megteszi, legyen az marha, borjú, sertés,.... akár pulya is.
Találkozhatunk olyan recepttel ami zöldfűszerként kaporral ízesíti, de én a tárkonyt ajánlom - tárkony és a kömény szerintem nagyon passzol egymáshoz, főleg ha még a tejföl is megjelenik az ételben.
Tehát akkor, én így készítem: 













PALÓCLEVES,
  SERTÉSHÚSSAL
Hozzávalók:
50 dkg sertéscomb
10 dkg kenyérszalonna
50 dkg zöldbab
50 dkg burgonya
15 dkg sárgarépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
1 p. tejföl (175g)
1-2 ek. liszt
fűszerpaprika
kömény
tárkony
bors, só
A sertéscombot 1-1,5 centis kockákra daraboljuk.
A kenyérszalonnát és a vöröshagymát felaprítjuk, kevéske zsiradékon, együtt üvegesre sütjük, majd hozzáadjuk a húst.
Közben a paprikát, valamint a paradicsomot is kis kockákra vágjuk; és amikor a hús elveszti nyers színét ezeket is belekeverjük. Megsózzuk, borssal, köménnyel, tárkonnyal és zúzott fokhagymával ízesítjük, meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, aztán vízzel felöntögetve, pörkölt módján, 45-50 percig főzzük, pároljuk.
Ezután hozzáadjuk a fagyos zöldbabot, és amikor újra felforr, az időközben megtisztított és kockákra vágott sárgarépa és burgonya is belekerül.
Annyi vízzel felöntve ami épp ellepi, puhára főzzük, befejező műveletként tejfölből és lisztből készült habarással sűrítjük, ha szükséges utóízesítjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése