TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2013. január 24., csütörtök

Krumpli és paradicsom azaz Egy régi ismerős

Talán van köztetek aki emlékszik még a Lilahajú nénire, akivel általában a boltban szoktam találkozni. 
Ő az aki „mindent” tud rólam, hol lakom, hol dolgozom, ki volt a nagymamám, nagypapám és hogy ők (testvérük, szüleik) mivel foglalkoztak a háború előtt, után és közben. Állítólag azt is tudja, csak nem szívesen beszél róla (még ma sem), hogy ki disszidált a családból (mikor, kivel és hogyan). Egyszóval ismer.
Bár a nevemen még sohasem szólított (én sem őt), de remélem tudja. 
Igen, ő az akinek karácsony előtt a kabátzsebében  mindig lapul egy-két darab mézes-kalács mikulásos szalvétába gondosan becsomagolva, hogy megmutassa nekem, -már milen ügyes a kisonokája.
Igen, ő az akit nem egyszer sikerült leblokkolnom amikor megkérdezte, hogy mi finomat főzök ma, válaszoltam, és Ő csak mosolyogni tudott - Ejh, te bolond! (Nem bolond Őrült!)
Az elmúlt időszakban nem nagyon futottunk össze, de tegnap megtört a jég...
-Mit vettél már megint?!
-Semm...
-...mi az a zöld ott?
-Ja, szárzeller.
-Mi?? zeller szár??
-Angol zeller, halványított, halványító zeller, szárzeller...
-És hol van róla a zeller?
-Ez az.
-Ez?
-Ez.
-Ejh, gyerek te mindig bolondozol velem.
... és eltűnt a száraz tészták, szószok, öntetek, között valahol.  

      












PIKÁNS 
  PARADICSOMOS-BURGONYALEVES, 
    SZÁRZELLERREL 
Hozzávalók:
60 dkg burgonya
1-2 szál szárzeller, ízlés szerint
1 fej vöröshagyma
140 g paradicsompüré (1 nagy vagy 2 kicsi doboz)
1 db babérlevél
3 db szegfűszeg
1 ek. kristálycukor
1 ek. liszt
majoránna
bors, só
Forró zsiradékon üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, de már közben beledobjuk a babérlevelet és a szegfűszeget. 
A burgonyát megpucoljuk és 1x1 cm-es kockákra daraboljuk, majd hozzátesszük a hagymához, sózzuk, borsozzuk és majoránnával ízesítjük. 
Ezután hozzákeverjük a paradicsompüréket és felöntjük kb.:1,2 liter vízzel. Amikor felforrt, belerakjuk a vékonyan feldarabolt szárzellert; ha már megpuhult a burgonya és a zeller, az 1 evőkanál lisztből készített zsemleszínű rántással berántjuk és készre főzzük ezt az egyszerű és nagyszerű levest.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése