TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. július 13., péntek

Nekem ne lenne pizzám

Ha akarnám se tudnám letagadni, hogy nagyjából öt évig pizza gyártással kerestem a kenyérrevalót (pedig meg is süthettem volna magamnak a kemencében, na mindegy). 
A olyan kezdeti nehézségek után; mint például megtalálni, kikísérletezni az igazi jó vagy legalábbis nekünk tetsző tésztát; mondatom ölég népszerű lett, a mi illetve az én pizzám. Bár, szerintem az én esetemben, a személyes varázs (jajj, mámegent szerény vagyok) is belejátszott a pizzám dicséretébe, na meg talán az is akkortájt az elsők voltunk a városkánkban akik felvállalták eme méltán híres és népszerű ételféleség hazai felfuttatását.
Ennek már tizenöt éve, mégis, a mai napig találkozom olyan emberékkel akik nosztalgiázva dicsérik az akkori munkásságomat és persze kérik a receptet. Őszintén mondom, nem emlékszem pontosan; ezért mindig próbálok kitérni a válasz alól és olyanokat mondok, hogy a legegyszerűbb kelt tészta, de nagyon sok változata van, magam is egy csomót hallottam már. Például, van ahol sörrel dagasztják, vagy éppen tojást?! raknak a tésztába, de ettem már pár csepp ecettel készültet is. 
Az igazi olaszok egyik fele esküszik az olajra, a másik fele a világ pénzéért sem tenne bele. Anyutól pedig azt láttam, hogy 50 dekányi liszthez, egy darab (kb..10dkg) főtt burgonyát reszel és ezzel is lágyítja a tésztát.
Én azt a fajta pizzát szeretem amelyik nem vastag tésztájú, de van tartása, tehát amikor kézbe veszem (3 újjal) a szeletet nem cafog, nem hajlik le a vége pontosabban a közepe, roppanós a széle, nincs indokolatlanul telepakolva "mindenféle finomsággal"; a paradicsomon és sajton kívül egy-két, max: három dolog lehet rajta, de abból is kevés. Amit talán az egyik legfontosabbnak tartok, az az,  hogy rátétekkel se legyen fél centinél több a vastagsága.  (Kivétel az olajbogyó...stb.)
Na és a legfontosabb a jó ízű tészta.
Személyes megjegyzés, vélemény, kérés, okoskodás...nem kell és nem is fogjátok betartani... Ketchupot NE! bocs és kösz 

 




PIZZA 
 illetve a Tészta,
  ahogy én szeretem 
Hozzávalók:
50 dkg liszt
3 dl langyos víz + cukor
2,5 dkg élesztő
1 csapott mk. őrölt kömény
4-5 ek. olívaolaj
A élesztőt, 2,5 dl kézmeleg, cukros vízben felfuttatjuk
A átszitált lisztet elkeverjük a sóval és a köménnyel, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, és elkezdjük összegyúrni. (A kömény természetesen fakultatív, én ezzel a pici (mokkáskanálnyi) mennyiséggel teszem "kenyeresebb" ízűvé a tésztát)
Amikor már az összes lisztet felvette a tészta, alaposan belegyúrjuk az olívaolajat. Kitartó gyúrás, dagasztás után a tésztát kigombócozzuk (nekem ebből a mennyiségből 4 db, 20-22 centi pizza jön ki) és egy ruhával letakarva duplájára kelesztjük. 
Kinyújtjuk kézzel és semmiképpen nem sodrófával; kedvünkre való rátétekkel ízlésesen megpakoljuk. Jelen esetben friss paradicsom, kétféle sajt, egy kevés szárzeller-aprítva, aztán a végén, mégis csak rápottyant néhány vékonka szelet sonka.
Sülés után natúr vagy fokhagymás-olívaolajjal megkenjük a szélét. 














6 megjegyzés:

  1. Hol készítettél pizzát korábban?

    VálaszTörlés
  2. Hú, de jól hangzik, ki fogom próbálni! Nekem általában túl puha lesz a tészta, így aztán nehezen nyújtható:-( Lehet, hogy kenyérlisztből kéne?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ORSI megmondom neked őszintén, kíváncsiságból én is kipróbáltam, de számomra egyik sem okozott nagy csodát.
      Én a tüskeszentpéterit (BL 55) ajánlom mindenkinek.

      Törlés
  3. Fregatt étterem:( de rég volt istenem!szegény Erzsi ha látná, hogy eszi az enyészet.

    VálaszTörlés