TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. április 13., péntek

Amit nagyon szeRetek

Tegnap megkívántam a rántott halat egy kis tejfölös uborkasalátával. Leugrottam a boltba és vettem egy csomag hekkfilét azaz rántani való tengeri halat. Szórjatok rám sarat nyugodtan, de én akkor is azt mondom, hogy rántani, a legegyszerűbb, sokak által igénytelennek mondott "mezei" hekk (törzs vagy filé) a legjobb. Való igaz kell egy kis idő amíg kitapasztaljuk, hogy melyik forgalmazó cég termékét választjuk, de akkor is. Az értékesebb húsú, minőségű halakat szerintem jobban kell tisztelnünk, minthogy egy egyszerű bundázással készítsük el; sőt van aminek kimondottan árt a panír, még akkor is, ha valamilyen szuper titkos fűszerezésű is. 
Ne tudjátok meg és soha ne kelljen átélnetek azt amit egyszer, egy egyébként szimpatikus vendéglőben láttam az étlapon... 
                                 Rántott lazacfilé, tökmagolajos burgonyasalátával. :( :@
Valószínűleg ezt úgy ajánlották, mint ekte ungárikum. Lényeg a lényeg, a rántott hal az rántott hal, és hekk (szerintem).
Sajnos, de talán nem is annyira, uborkából ölég gyenge volt a felhozatal épp ezért egy szép, mosolygós, fényes, kemény (ezek a frissesség  jelei) jégcsap-, vagy sörretek mellett döntöttem. Nekem ez pont megfelel. Hazafelé úgy ügyeskedtem, hogy kilógjon a szatyromból egy cseppet, de azért annyira, hogy felismerhető legyen és mindenki jól lássa, milyen egészséges dolgokat fogyasztok. Mert a jégcsapretek nagyon egészséges, vitamindús, kalóriaszegény zöldségféle, ami minden diétába jól beilleszthető. Szinte egész évben beszerezhető, vitamintartalmát főleg a téli és télvégi időszakban érdemes kihasználni. Állítólag voltak olyan idők, amikor a bajorok asztaláról,  egyetlen nap sem hiányozhatott. Ázsiában, a rendkívül magas C-vitamin tartalma miatt, gyógynövényként tartják számon. "Csípőssége" enyhébb mint a hónapos reteké (néhol már majdnem édeskés), de leforrázással még ezen is tudunk csökkenteni. Felhasználhatósága nagyon sokoldalú, én most a szendvics utáni, legegyszerűbb változatát készítettem el; mégpedig egy salátát.














JOGHURTOS RETEKSALÁTA
Hozzávalók:
1 db jégcsapretek vagy sörretek (kb.:45 dkg)
1/2  db vöröshagyma
1/2 kaliforniai paprika (piros)
2 p. natúr joghurt 
1 tk. kakukkfű
petrezselyemzöld
bors, só
A vöröshagymát nagyon apró kockákra vágjuk és lesózzuk. A paprikát is felkockázzuk és hozzákeverjük a hagymához, majd félretesszük.
A jégcsapretket meghámozzuk és szép vékonyan, félkarikákra szeleteljük.
A lesózott vöröshagymát és paprikát belekeverjük a joghurtba, igény szerint sózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel ízesítjük és belekeverünk egy jó adag aprított petrezselyemzöldet. Hűtőben jól lehűtve, tálaljuk. ( Tépkedett jégsalátával dúsíthatjuk.)
Azt hiszem a rántott hal, tejfölös uborkasalátát le kell cserélnem mától: 
Rántott hal, joghurtos reteksalátára.

2 megjegyzés: