TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. november 12., szombat

Majális

Szinyei Merse Pál: Majális 
A domboldalban egy nagy fa árnyékában, boldog fiatalok piknikeznek. Beszélgetnek, viccelődnek. Két legény valószínűleg felakarja szedni a csajokat egy kis esti kikapcsolódáshoz, míg kalapos társuk egy eldobott üres üveget talál és megnézi, hogy visszaváltható-e. A földre terített asztalkendőn borocska, gyümölcsök és finom harapni valók. A fekvő fiatalember épp, az örömük és boldogságuk egyik fő forrását fényképezi, (sajnos a képen nem jól látható) ami nem más, mint egy Fűszeres fonott kalács, sajttal és sonkával.
Ezzel a receptel is buzdítanék mindenkit a receptversenyekre, ugyanis a Spar Chef játékában ez a kalács elhozta nekem a szakmai díjat.
Fantázia, bátorság, jó étvágy !!!














FŰSZERES FONOTT KALÁCS, SAJTTAL ÉS SONKÁVAL
Hozzávalók:
55 dkg liszt
10 dkg edami vagy pannónia sajt
10 dkg sonka 
6 dkg margarin
2 db tojás
4 dl tej
3 dkg élesztő
1 ek cukor
kakukkfű
bazsalikom
rozmaring
bors,só
A szobahőmérségletű, átszitált lisztbe belerakjuk egy tojás sárgáját, a sót és a 3,5 dl kézmeleg tejben, egy kanál cukorral felfuttatott élesztőt és elődagasztjuk. Amikor a tésztánk kezd egyállagúvá összeállni, hozzáadjuk a felolvasztott margarint. Legalább 10 percig kitartóan dagasztjuk, úgy hogy, minél több levegőt vigyünk a tésztánkba (lásd.: farsangi fánk). Az így kapott nagyon finom, lágy tésztánkat 3 egyforma részre osztjuk és formás kis cipókat formálunk belőlük. Vigyázzunk !!! a tészta igen laza, de ügyeljünk arra, hogy NE LISZTEZZÜK TÚL, csak amennyi szükséges. A 3 cipót legalább egy órán át, langyos helyen kelesztjük. Közben a sajtot és a sonkát apró kockákra daraboljuk. A megkelt cipóinkat szép vékonyra (kb.: 1-2 mm) kinyújtjuk és az egyiket megszórjuk a sajttal és kakukkfűvel, a másikat sonkával és bazsalikommal, a harmadikat bátran megborsozzuk és meghintjük őrölt rozmaringgal (csak 1 tipp: természetesen frissen aprított rozmaringot is használhatunk, de nekem most pont nem volt itthon, épp ezért őröltet használtam és a színe miatt, egy pici, aprított petrezselyemzölddel "csaltam"). A tésztáinkat feltekerjük mintha csigát készítenénk; és a 3 tekercset ügyesen összefonjuk. Belerakjuk egy tepsibe és a tetejét meg kenjük egy felvert tojással és még minimum fél órát kelesztjük, közben meg-meg kenegetjük a maradék tojással. Középmeleg sütőben szép pirosra sütjük, amikor kivesszük a sütőből, még forrón megkenjük a maradék 0,5 dl tejjel amibe egy pici sót és borsot is rakunk. Konyharuhával betakarva pihentetjük illetve hűtjük. Őrülten Jó Étvágyat kívánok mindenkinek! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése