TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. augusztus 13., szombat

Egyszerűen és őrülten finom +1+1

Hát, akkor a "sok-sok" cukkini után ( mert nem akarlak bennetek cukkóni) jöjjön egy kis padlizsán. 
Mint korábban már írtam, a padlizsánt is rengeteg módon el lehet készíteni, bundázva, levesnek, rakott és grill ételek pompás kiegészítője, stb... had ne soroljam. Mégis, (úgy érzem) legnépszerűbb a belőle készíthető krém, amelynek számtalan fajtája létezik. Romániában vinettának nevezik, ez leegyszerűsítve egy majonézes padslizsánkrém, vagy ott van, a Szlovének, Horvátok Ajvar nevű paprikakrémje aminek az egyik alkotó része.
Én a lehető legegyszerűbb módon készítem a mikró (mert nem félek a mikró hullámoktól! sajnos van aki már ilyenre is "oda figyel" és mellette számos  egészség károsító dolgot művel :) :/ áldásom rájuk) segítségével.
Csak 1 érdekesség: a padlizsánt elvileg és gyakorlatilag, éretlen állapotában szedjük és fogyasztjuk; ugyanis a teljesen érett padlizsán, sokkal kesernyésebb, magjai feketések, keményebbek és a bőre is inkább sötétvöröses.
És még egy: az Arabok vágykeltőnek is tartják - a szerelem almája névvel illetik.
Egyes Távol-Keleti országokban a nemiség jelképének is tartják; valószínűleg a formája miatt (de kinek kell egy padlizsán mellű nő? :) ez alapján, akkor Afrikában a banán, itthon pedig a répa vagy a ceruzabab tölti be ezt a tiszteletbeli szerepet).
Ismét jót nevettünk. XD
















PADLIZSÁNKRÉM, ROZMARINGGAL
Hozzávalók:
40-45 dkg padlizsán (kettő kisebb vagy egy nagyobb vagy egy pici és egy nagyon
                                   nagy, nem kötelező pontosan le méregetni)
lime (zöldcitrom, de jó a hagyományos is)
1 ger. fokhagyma
só, bors, rozmaring
A padlizsánt minden oldaláról egy villával megböködöm és berakom a mikróba. 3-4 percenként megforgatom és addig melegítem (sütöm) míg jól felpuhul(12- 15 perc) Ezt a műveletet sütőben is elvégezhetjük, de szerintem ott tovább tart. Miután a felpuhult padlizsán kihűlt, hosszában ketté vágjuk és egy kanál segítségével, könnyedén kivájjuk a belsejét. Az így kapott "masszát" deszkára téve éles késsel párszor (attól függően milyen finomságú krémet szeretnénk) átvagdossuk, mintha petrezselyemzöldet aprítanánk. Ezután tálba rakjuk és beízesítjük egy gerezd zúzott fokhagymával, rozmaringgal, sóval, borssal és ízlés szerinti mennyiségű frissen facsart zöld citrom levével ( én ehhez a mennyiséghez egy fél citrom levét hozzá teszem, de kóstolgassunk!) és alaposan összekavarjuk. Jól lehűtve, egy egyszerűen és őrülten finom szendvicskrémet kapunk; de mi van ha...


                         











PADILZSÁNKRÉM, 
VARGÁNYÁVAL ÉS CSÍPŐS KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
az előbbi "alapkrém"
+
15 dkg vargánya
5 dkg csípős kolbász
A vargányát apró darabkákra vágjuk és egy kanál vajon megpirítjuk és hozzádobjuk a szintén apró kockákra vágott kolbászt. A kolbásszal már nem pirítjuk, mert az megkeményedhet; csak a paprikás színét oldjuk ki kb. egy perc alatt. Ezután még melegen az alapkrémhez keverjük és jól lehűtjük.
Így,egy egyszerűen és őrülten finom szendvicskrémet kapunk; de mi van ha...














PIKÁNS PADLIZSÁNKRÉMMEL TÖLTÖTT JÉRCEMELL
Hozzávalók:
az előbbi padlizsán krém
+
4 adag jércemell (személyenként 15-20 dkg)
liszt, tojás, zsemlemorzsa a panírozáshoz
A jércemellet felszeleteljük, személyenként kettő darabra, és megtöltjük a vargányás, kolbászos padlizsánkrémmel. Hagyományos módon panírozzuk és sütjük. Túl sok krémet ne tegyünk a roládjainkba, mert az megnehezítheti a panírozást.

Na, kérem ez ilyen egyszerű !!! Merjünk kísérletezni, egyszerű ötletekkel újat alkotni, csak Hajrá, Hajrá !!! Én veletek vagyok !!!

Facebook-os oldalamra küldjétek el a kedvenc ételetek receptjét a legjobbakat elkészítem vagy (és) egy kis ötlettel, turpissággal átvariálom őket és szerencsés esetben, itt olvashatjátok az elkészült remekeket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése