TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2019. október 22., kedd

Kelbimbó ás sajt avagy Kihagyhatatlan 1-2-3...

Egy kihagyhatatlan vizsgálatban volt ma részem, ami még nem is lenne baj, csak hogy olyan kívánsága volt az modern orvos tudománynak, hogy 6 mondom és írom hat azaz HAT órás éhhalál  éhgyomorra volt szükséges a vizsgálat elvégzéséhez...
Ezt különösebben nem is kommentálnám...  - HAT - sose volt nálam ilyen.
Az is igaz, hogy az asszisztencia rendes volt amikor időpontot kértem, mert kettő lehetőség lett volna 9.15 és 14.30, de mielőtt választottam volna közbeszólt: Figyi, jobb neked a 9.15, mert 6 órás éhgyomor kell! 
-Ja, valamivel jobb, de akkor is 6.
Lényeg a lényeg, megtörtént és nincs semmi bajom -tutttam- 😁
Szóval, ilyen kemény 6 óra után irány a bolt, úgyis útban van és mindenből veszek egy kicsit, vagy nem mindenből és akkor többet.
Nagy húsok, füstölt finomságok, krumplik, tészták, fűszerek, ízek, csoki torták, madártejek meg ilyesmik jártak az eszembe...
Sör, bor, NoZéró Kóla, és egy kupica pálinka, igen csak egy, nehogy baj legyen... ne nevess, tényleg. 
Na jó, kettő, de az is csak a eszembe járt - ehhez van eszem-
Ám lehet hogy az a három-négy pálinka amire csak! gondoltam, megtette hatását, mert amikor kijöttem a boltból egy fél kiló kelbimbó, és 60 dkg busa volt nálam.
Hmm... ez van.
Hazaértem és hama-hama összedobtam egy kis rakott kelbimbót, jó krémesen, sajtosan, egyszerűen.
Mit nem mondjak finom lett, mondhatnám kihagyhatatlan 😉
Holnap pedig a busa húsa lesz finom  😋
















EGYSZERŰ RAKOTT KELBIMBÓ
Hozzávalók:
50 dkg kelbimbó
15 dkg rizs
15 dkg bacon (szeletelt)
10 dkg reszelt sajt (nálam Gouda)
a besamel:
5 dkg vaj
5 dkg liszt
3,5 dl tej
2 ger. fokhagyma
őrölt fehérbors
őrölt szerecsendió
A hagyományos módon párolt rizst készítünk.
Közben a kelbimbót szükség szerint megtisztítjuk (a külső „csúnyább” levélkéket eltávolítjuk), majd negyedekre vágjuk és forrásban levő sós vízben 3-5 percig főzzük, leszűrjük, leöblítjük.
Elkészítjük a besamelt:
Egy lábasban a vajat megolvasztjuk, finoman kihaboztatjuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük, és jól átforrósítjuk, enyhén! meg is piríthatjuk, majd felöntjük meleg tejjel, és egy mártáskeverő vagy habverő segítségével gyenge lángon, sűrű, sima mártássá főzzük; sóval, szerecsendióval, egy kis fehérborssal és 3 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük; aztán belereszeljük a sajt kb. felét, összekeverjük.
Az így kapott besamelbe beleforgatjuk a kelbimbót.
Egy kis tepsit kibélelünk bacon szeletekkel, szépen egységesen elosztjuk rajt a kész rizst, amire pedig a kelbimbós besamelt borítjuk.










A maradék sajtot ráreszeljük a tetejére, előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt szépen egybe sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése