TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2012. július 17., kedd

Nem tehetek róla

Szeretem a cukkinit.
Erről viszont a cukkini tehet, mert annyira finom és egészséges. Viszonylag semleges ízű épp ezért nagyon jól és könnyen fűszerezhető, bármivel. Egész alacsony a kalória tartalma 10 dekában csupán 32 kilokalória van, ami nagyon jól kihasználható a súlycsökkentő diétában.
Nem is gondolnánk, hogy mennyi mindenre használható a cukkini. 
Nálunk otthon, amíg cukkini terem "minden" cukkiniből van. Az én drága Mamikám a tökfőzeléket, a káposztás főzelék féléket, a lecsó szerű ételeket és a mákos-rétest is cukkiniből, cukkinivel készíti, de szokott elrakni savanyúságnak is, illetve uborka saláta módjára is feltálalja. 
Szeretem a tejfölt.
Talán másfél éve kaptam rá a tejfölre, az igazi jó magyar tejfölre. Ezt a megalvadt tej tetején képződő anyagot a világ nagyon sok részén ismerik illetve használják. Nálunk többnyire 20 és 12 % zsírtartalmú változata a gyakori, de más országokban 10 és 20-nál is több % közti zsíratralommal kerül forgalomba. Valószínűleg az orosz konyhától származik, de talán nálunk lett az egyik legjellemzőbb konyhai alapanyag.
Sokunknak meglehet az az emlékképe, hogy kiflivel mártogatjuk ki a műanyagpohárból a finom savanykás tejfölt :) Ez azért volt jobb a tejnél, vagy kakaónál, mert a kifli nem ázott olyan hamar szét és így (ügyesebbek) cseppmentesen tudtuk elfogyasztani ezt a mennyei mannát; arról nem is beszélve, hogy a végén ujjainkal tisztára tudtuk polírozni a dobozt.
Elértem azt a szintet, hogy már a szendvicseimet is tejföllel kenem meg vagy csak úgy dobok rá egy keveset (nesze neked ketchup meg majonéz), a rizst pedig nem is tudom mikor ettem utoljára tejföl nélkül. 
Szeretem a tésztát.
Erről nincs mit mondanom... A tészta szerintem nem éhes étel, még akkor sem, ha hús nélküli. Sajnos van ez a hülye beidegződés amit már gyermekkorunk óta hallunk, belénk ivódik, terjesztjük. Nem! Az olaszok miért nem éheznek a tészta után??? Hello! és különben is tésztaság fél egészség :)
Szeretem magamat.
Ezért főzök ilyeneket.
















TEJFÖLÖS CUKKINI, DIÓVAL
   ÉS EGYSZERŰ SPAGETTIVEL
Hozzávalók:
60 dkg cukkini
5 dkg dió
35 dkg spagetti
10-15 dkg szalonna
3 dl víz
2 ek. liszt
1 tk. méz
olívaolaj
friss bazsalikom
őrölt rozmaring
szerecsendió
ételízesítő
bors, só 
A cukkinit 2 cm-es kockákra daraboljuk és sózás nélkül olívaolajon kissé megpirítjuk; az utolsó előtti pillanatban közé szórjuk a durvára tört diót, hogy ez is kissé megpiruljon, de vigyázunk, mert a dió hamar megég, keseredik. Ezután megsózzuk és befűszerezzük a rozmaringgal, a borssal, és a  szerecsendióval. Kettő evőkanál liszttel leszórjuk, összekavarjuk és felöntjük a vízzel, majd sűrűre forraljuk és egy teáskanál mézzel és ételízesítővel ízesítjük. 
A tejfölt tálalás előtt belekeverjük a ragunkba, de már nem forraljuk, csak összemelegítjük.
A tésztát kifőzzük. 
A szalonnát kis lapocskákra szeleteljük és egy nagyobbacska serpenyőben kipirítjuk a zsírját, majd ráöntjük a kifőtt tésztát, meghintjük durva borssal és friss bazsalikom leveleket tépkedünk bele és alaposan összeforgatjuk.
A cukkinis ragut a tészta mellé vagy ráhalmozva tálaljuk.

1 megjegyzés:

  1. Nyami!!!!Nálunk Moldáviában létezik 5,10,15,20,25 és 30!!!! %-os tejföl is. Imádjuk, csak az a baj vele, hogy 5 nap a szavatossági ideje, nem úgy mint a jó Danone tejfölnek! Már most meg lehet venni a karácsonyi töltött káposztához :)))

    VálaszTörlés