TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. május 24., kedd

Na, CSŐŐ!!!

Számtalanszor találkozhatunk itt-ott, étlapokon, a "csőben sült" elnevezéssel, és talán, a neve miatt rendelni is szoktunk ilyenféle ételeket. De, valójában mit is jelent az a csőben sütés? 
Lényegében (most lepődj meg), az az étel aminek a teteje, valamiféle (általában a sajt nagy szerepet játszik) tejtermékkel be van fedve, és sütőben, grillezőben rá van pirítva azt hívjuk csőben sütésnek. Tehát, a túrós csusza amit tepsiben összemelegítünk jó tejfölösen, esetleg még egy kis sajtot is szórunk (anyu így szokta) azt már hívhatjuk "Csőben sült túrós csuszának"
Az igazi csőben sütés-, gratinírozás - hoz, tartozik egy úgy nevezett Gratin mártás, ami nem más mint a Besamel mártásba tejszínnel elhabart tojássárgáját keverünk és ezzel vonjuk be az ételt (karfiol, brokkoli, rakott húsok, tészták) és szép pirosra sütjük. A tetejére szórhatunk sajtot is, de ha, a sajtot (klasszikusan: parmezán, esetleg ementáli) belekeverjük a mártásba, akkor azt már Mornay mártásnak hívjuk, az eljárás ugyan az.
Ma már egyre gyakrabban találkozom csőben sült étellel amin csak a sajt van gazdgon rápirítva.
Ettem már Gratinírozott túros palacsintát is, ami nem volt más mint tojássárgával elhabart tejföl egy kis cukorral, ezzel bevonva a palacsinta és megpirítva.















SPÁRGÁVAL RAKOTT HALFILÉ, CSŐBEN SÜTVE
Hozzávalók:
80 dkg minőségi halfilé
40 dkg spárga
20 dkg edami sajt
1 p. tejföl
2 ek. mustár
friss kapor
bors, só
Egy kiolajozott tepsibe, adagokba rakjuk a halfiléket, sózzuk, borsozzuk. Az tejfölt kikeverjük a mustárral és egy jó adag frissen aprított kaporral ízesítjük, ízlés szerint sózhatjuk. 
A tisztított spárgát "előfőzzük", blansírozzuk és lehűtjük. 
A tejfölös masszával megkenjük a halakat és rárakjuk a spárgaszálakat. A tetejét reszelt vagy vékonyan szeletelt (én így jobban szeretem) sajttal borítjuk be, sütőben 20-25 perc alatt, szép pirosra sütjük. 
Köretnek párolt rizst ajánlok, mert én azt szeretem. 
Mondjuk, én mindet rizzsel ennék, még a rizst is 😁

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése