TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2015. május 30., szombat

Spárga és alma avagy Ugyi megbocsátasz

Tény és való, hogy a tökéletes, krémes rizottó csak! a hozzávaló rizsből készülhet, és ez az Arborio.
„Arborio:
Különösen kedvelt rizsfajta, melyet manapság már szinte mindenhol lehet kapni. Nevét egy Vercelli régióban található helység után kapta, ahol először - 1946-ban - termesztették. Mivel a szemek meglehetősen nagyok, az Arborio rizst különös gondossággal főzzük, és az edényt a tűzhelyről levéve hagyjuk még pár percig pihenni. Ezt az eljárást - miközben a rizs még krémesebb, bársonyosabb lesz -, hívják mantecare-nak. Az Arborio rizs bármely rizottó elkészítéséhez alkalmas.” < Mindmegette,hu >

A rizottó készítéséhez használnak még másfajta úgymond rizottórizst is a fent említett Arborio-n kívül, de ezeket nehezebben, ritkábban lehet beszerezni a magamfajta kisvárosban. 
Na és ott van ugyi az ára...
Én vállalva a felelősséget, és az első,  kiemelt  sor tiszteletben tartásával, azt mondom, hogy ha meglátnánk a boltban, egy dundibb, kerekebb szemű, B rizst, amit talán és különben nem vásárolnánk meg, nyugodtan használjuk rizottó készítéshez.
Tudom ezzel sokan nem értenek egyet, és talán meg is vetnek érte, de vállalom.
Én is ilyenből szoktam készíteni; mivel egyetlen egyszer már volt szerencsém az igazi rizottóhoz, igen azt mondom, van különbség, nem is kicsi. Mégis azon a véleményen vagyok, hogy bátran késtsünk rizottót.
Ha valakit ezekkel a sorokkal felzaklattam, elnézését kérem a legnagyobb tisztelettel. 
ui.: olaszokat és nagy szakembereket ne kínáljunk meg a „csak ilyen” rizottóval ;)

 













FEHÉR SPÁRGÁS RIZOTTÓ,
   ALMÁVAL ÉS TÖKMAGGAL
Hozzávalók:
30 dkg rizs
25 dkg fehér spárga
1 db zöld alma (kb.:15dkg)
2 ek. tökmag
bors, só
vaj és olívaolaj
füstölt sajt a tálaláshoz
A spárgát megtisztítjuk a csúcsokat levágjuk, félretesszük, a többi részt szép vékony karikákra daraboljuk.
Az almát apró kockákra vágjuk; igény szerint hámozhatjuk.
A tökmagot durvára aprítjuk.
Egy kanálnyi vaj és olívaolaj keverékén pár perc alatt, kissé pirítsuk meg a darabolt spárgát és a tökmagot, majd adjuk hozzá a rizst és az almát, összekeverjük és amikor a rizs már átmelegedett felöntjük vízzel, de csak annyival ami épp ellepi.
Sózzuk, borsozzuk és „folyamatosan” kavargatva, kb.:20 perc alatt főzzük készre, de mindig csak!!! annyi vizet adjunk hozzá ami épp ellepi.  
Frissen tálaljuk és egy kis füstölt sajttal is megszórhatjuk.

Assztamindenit, most jutott eszembe, hogy rizottó készítéshez alapleveket használnak, ami gondolom mindenkinek van otthon.
Bocsika!  

 














Na, most kérem jöhet,  hideg-meleg ;)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése