TUDTAD !?

Receptjeim általában 4 főre szólnak, TUDTAD? a végén
Charlott Haigh: 100 természetes immunerősítő c.
(ALEXANDRA) könyvéből idézek. 2012.10.15.

NEM KELL ÍGY FŐZNI, DE LEHET!

2011. október 19., szerda

Őszi hangulat

Vasárnap délután egy pompás kis rendezvénynek lehettem szemtanúja és résztvevője munkahelyemen a Hotel LIPA és Étteremben (ahol lehet lájkoljátok :)).

a
RÁBA-VIDÉKI ŐSZ SZÍNEI ÉS ÖRÖMEI
 
 Az első ízben megrendezett "partin" a hangulatról többek között egy Budinci-ból (Szlovénia) érkezett népdalkör gondoskodott, színjátszóik pedig egy hagyományos káposzta savanyítás munkálatait mutatták be. Na, itt volt csak igazi jókedv. A háttérben,  lányok, asszonyok babot fejtettek és kukoricát morzsoltak, közben vigyázó tekintetüket, a valószínüleg nem csak a munkától vidám legényekre vetették. Viccelődés és nótázás mellet ezek a drága legények becsületesen végezték a munkájukat. Legyalulták a káposztát; de nem ám ilyen hiper-szuper nyomd meg a gombot, digitál masinán, hanem valódi, fából készült, kézi káposztagyalun; fáradtsággal és verítékkel dacolva. Aztán az egyik legény székre pattant és hangos kurjantással jelezte, hogy most már jó lenne ha valaki megmosná a lábát. Egy formás kis menyecske egyből ugrott is, vödörrel és háziszőttes törölközővel, hogy "kifényesítse" párja, ölég méretes "csülkeit". Ekkor a többi legények felkapták a kiválasztottat és karjukon vitték (a lába már nem érhette a földet) a dézsához amelyben a frissen gyalult káposzta várt a döngölésre. Egy pohár borocska, egy kis nóta és hatalmas erejű "léptekkel", mezítláb megkezdődött a káposzta döngölése, finomítása. Azért, hogy a döngölő legény nem unatkozzon, cimborái felkaptak, kiragadtak egy "önkéjelentkező" leányt a bámészkodó tömegből és le a cipő, zokni, lábmosás... és hopp bele a káposztába. Harmonika szó, nóta, borocska - most már minket is kínálgattak (végre), hogy a Isten áldja meg Őket káposztástul. Az új pár pedig vidám "tánclépésekkel" döngölte a káposztát.


Az udvaron kisiskolások őszi díszeit -természetesen a természet adta őszi alapanyagokból- csodálhatta meg a kedves érdeklődő; a díszek, később zsűri által is el lettek bírálva. Akik esetleg kedvet kaptak a díszek készítéséhez, azoknak sem kellet haza rohanni, hisz' egy teremben mindenki elkészíthette (egy ügyes asszonyka segédletével) saját őszi díszét.
Az étteremben két nénikétől el lehetett lesni és bele lehetett kóstolni az igazi házi rétes készítésbe, a nyújtástól a tekerésig. Tökös, mákos, tökös-mákos, almás, almás-mákos, káposztás amerre a szem csak ellát.


Jómagam a szilvásgombócolás rejtelmeibe avattam be a bátor érdeklődőket. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen népszerű lesz a gombócolás. Ahogy elkezdtem, egyből akadt 10-12 segítőtársam ez kis idő múltán  ez 6-7-re csökkent, de Ők igazából oda tették magukat. Sajnos a nevüket nem kérdeztem meg, pedig igazán megérdemelnék, hogy ide írjam őket. Ja! az életkoruk 7-8 év lehetett. Volt egy kis srác aki csak figyelt... naná, hogy kiszúrtam és megszólítottam.
-Megpróbálod Te is?
-Háát, jaa.
-Tessék itt a tészta, szilva, ügyesen csipkedd össze a széleit és alakíts belőle formás gombócot.
Próbálkozott, próbálkozott de valahogy nem állt szegénynek kézre a dolog.
-Nem jóó!
-Tessék itt egy másik ügyeskedj...
- De ez nekem neem meegy...!
- Ne csüggedj, kisbarátom először nekem sem ment ám és nézd meg. hogy most már milyen szépen gombócolok.
-Akkor csináld meg ezt is...
Azóta sem láttam.
Az egyik kislány olyan ügyes volt, hogy meg is kértem - segítsen a többieknek. Nagyon élvezte az irányítást -he-he- én is, amíg le nem baltázott  azért, mert még nincs kinyújtva a tészta. Pff, hát ilyen a szegény szakácsok élete.


Én most, az őszi hangulathoz, kettő  étellel járulok hozzá, egy finom levessel 
és egy salátával. 


















ZÖLDSÉGES TÖKLEVES, KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
1 kg sütőtök (Kaliforniai vagy Orange)
25 dkg sárgarépa
1 db piros húsú paprika
2 szál szárzeller ( halványító zeller vagy angol zeller)
10 dkg füstölt kolbász
5 dkg vaj
majoránna
szerecsendió
bors, só
A vajon előpároljuk a felkarikázott sárgarépát és a kolbászt, majd hozzáadjuk a kockára vágott tököt és a vékonyra szeletelt zellert. Felöntjük vízzel, beízesítjük majoránnával és a szerecsendióval, borsozzuk és sózzuk. A levesünket készre főzzük, de az utolsó 10 percben beledobjuk a csíkokra vágott paprikát is. 
Ha sűrűbben szeretjük, akkor egy kis világos rántással sűríthetjük.
Csak 1 tipp: ha teljesen véletlenül, akad otthon pár csepp fehérbor, ne sajnáljuk, csepegtessük bele a levesbe.
















TÖKÖS SALÁTA
Hozzávalók:
sütötök
jégsaláta
majonéz
tökmagolaj 
tökmag
füstölt tarja
Nem vétetlen !
Azért nem írtam mennyiségeket, mert ezt a salátát mindenki készítse el úgy ahogy szereti, vagy annyi alapanyagból amennyit a ízlése diktál.
A sütőtököt felkockázzuk és egy kis vajon megpárojluk. A majonézt tökmagolajjal alaposan összekavarjuk (én kettő kanál majonézhez egy kanál olajat rakok). A tépkedett jégsalátát összekeverjük a kihűlt tökkel, tányérra halmozzuk és meglocsoljuk a tökmagolajos-majonézzel a tetejére a felcsíkozott füstölt tarját tesszük és megszórjuk pirított tökmaggal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése