Na kérem, most tessék bátran nevetni. Ott hátul is.
Talán már említettem, hogy engem, itt a házban, ahol lakom, szeretnek vagy...., de mindegy.
Amikor tök szezon volt, böcsüettel sorakoztak a tökök, az ajtóm előtt, mire hazaértem és nem kétszer. Ezen kívül néhány patiszon, egy-két paradicsom, paprika, egy nagy adag csípős, de olyan, hogy a szomszéd néni, azt mondta, -Gyerek, ettől még a vala... valamid is füstölni fog.-
Tegnap, amikor rápillantottam az kilincsen lógó kis zacsira, ami tele volt szép zöld levelekkel, egyből tudtam hogy narkós leszek, egyből tudtam, hogy ma fincsi, spenótos-penne lesz a mönü. Pasis módon, ahogy bevittem a lakásba, úgy zacsistól letettem a, a, hát a, valahova.
Ma amikor neki láttam a főzésnek, meglepődve tapasztaltam, hogy valaki kiette a penne tésztát a spájzból.
Gyerünk a boltba, tej, kolbász, pékárú, hypo, műsorújság, és csoki a gyerekeknek < ez egy jó indok, még akkor is ha nincsenek is gyerekek.
Aztán haza, és vissza penne-ért.
Most aztán minden meg van; de a lépcsőházban találkoztam a szomszéd nénivel, és kapva az alkalmon, megköszöntem neki a spenótot.
Ő mosolyogva, csak annyit mondott:
-Szívesen; 😁 sóska.
ZAMATOS SÓSKÁS PENNE
Hozzávalók:
25-30 dkg penne
60 dkg friss sóska
15 dkg sárgarépa
4 ek. virágméz
4 ger. fokhagyma
2 dl tejszín
3-4 ek. olívaolaj
10 dkg vékonyra szeletelt, füstölt sonka (pl.fekete erdei)
só
A tésztát kifőzzük.
A sóskát megmossuk, a középső erét kitépkedjük, majd forrásban lévő vízben 1 perc alatt megfonnyasztjuk, leszűrjük. Egy deszkán, éles késsel "csapkodva" pépesre vagdossuk, de aprító géppel is csinálhatjuk -gondolom, bár nekem nincs ilyenem-.
A fokhagymát durvára aprítjuk, a sárgarépát lereszeljük.
Száraz serpenyőbe csurgatjuk a mézet, elkezdjük hevíteni, amikor szépen felhabzik beleszórjuk a fokhagymát, finoman megkaramellizáljuk, aztán hozzáadjuk a sóskát, a répát és az olívaolajat. Megsózzuk, kavargatva, 1-2 percig pároljuk, majd a tejszínnel és kb. ugyanannyi vízzel felöntve, közepes lángon sűrűre forraljuk.
A kifőtt penne tésztát, beleforgatva, tálaljuk, a tetejére pedig keskenyre csíkozott, és megpirított sonkát szórunk.