Amikor (sajnos ritkán) szárzellerhez jutok, akkor nincs megállás és így vagy úgy, de képes vagyok, akár az éves adagomat is felzabálni elfogyasztani.
Például így:
PARADICSOMOS MARHARAGU, SZÁRZELLER
Hozzávalók:
80 dkg marhalábszár (vagy comb)
4 ek. mustár
2 szál szárzeller
1 dob. darabolt paradicsom konzerv (400g)
4 ger. fokhagyma
2 dl vörösbor
1 dl tejszín (elhagyható)
kakukkfű
bors, só
A lábszár húst, szükség szerint megtisztítjuk és felcsíkozzuk.
Egy tálban a mustárt, őrölt borssal összekeverjük alaposan betapicskoljuk vele a húscsíkokat, 3-4 evőkanálnyi olajat locsolunk rá, majd fóliával letakarva, minimum 1 egész napig, hűtőben pácoljuk.
(2 nap sem árt neki, de közbe-közbe forgassuk át)
A bepácolódott húst egy magasabb falu edényben, olívaolajon lepirítjuk (kicsi fröcskölni fog), majd felöntjük a vörösborral és jól kiforraljuk.
Ezután megsózzuk, kakukkfűvel és 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
Hozzáadjuk a paradicsom konzervet, egy kis vizet, és innen tovább, lassan rotyogtatva, pörkölt módjára főzzük, tehát mindig csak annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi.
Amikor a hús majdnem megpuhult (az utolsó 10-15 percben) beletesszük a feldarabolt szárzellert, a maradék 2 gerezd fokhagymát (zúzva), majd a legvégén, a tejszínt is beleöntjük, jól összefőzzük, de már ne forraljuk túl, mert a tejszín (minőségtől függően) kicsapódhat.
Köretként, jelen esetben, egy kis fokhagymával ízesített puliszkát kívántam mellé, de mindenki azzal körítse amivel szívesen fogyasztaná ezt a pompás mannát.
(2 nap sem árt neki, de közbe-közbe forgassuk át)
A bepácolódott húst egy magasabb falu edényben, olívaolajon lepirítjuk (kicsi fröcskölni fog), majd felöntjük a vörösborral és jól kiforraljuk.
Ezután megsózzuk, kakukkfűvel és 2 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
Hozzáadjuk a paradicsom konzervet, egy kis vizet, és innen tovább, lassan rotyogtatva, pörkölt módjára főzzük, tehát mindig csak annyi vizet öntünk rá, amennyi épp ellepi.
Amikor a hús majdnem megpuhult (az utolsó 10-15 percben) beletesszük a feldarabolt szárzellert, a maradék 2 gerezd fokhagymát (zúzva), majd a legvégén, a tejszínt is beleöntjük, jól összefőzzük, de már ne forraljuk túl, mert a tejszín (minőségtől függően) kicsapódhat.
Köretként, jelen esetben, egy kis fokhagymával ízesített puliszkát kívántam mellé, de mindenki azzal körítse amivel szívesen fogyasztaná ezt a pompás mannát.