2019. november 11., hétfő

Libamell és gersli avagy 3x zöld

Márton napján...
...a sztorit ma már mindenki ismeri.
...aki nem, az egész évben éhezik!
...vagy valami ŐrültenJóÉtelt eszik 😉😁















ZÖLDFŰSZERES LIBAMELL
  ZÖLDSÉGES-VARGÁNYÁS ÁRPAKÁSÁVAL
    ÉS MÉZES ZÖLDALMÁVAL
Hozzávalók:
2 db hízott libamell (1/kb.40 dkg)
őrölt rozmaring
majoránna
kakukkfű
bors, só
20 dkg árpagyöngy (gersli)
20 dkg sárgarépa
15 dkg petrezselyemgyökér
20 dkg vargánya (fagyasztott, kockára vágva)
2 ger. fokhagyma
lestyán
majoránna
őrölt kömény
3-4 db szegfűszeg
petrezselyem zöldje
2-3 db zöld alma
1-2 ek. méz
Az árpagyöngyöt egy éjszakára hidegvízbe áztatjuk.
A zöldségeket feldaraboljuk, a fokhagymát durvára aprítjuk.
Egy kevéske zsiradékon megfuttatjuk a zöldségeket, hozzáadjuk a fokhagymát és a fagyos vargányát, majd 1-2 perc elteltével a lecsepegetettet árpagyöngyöt is.
Majoránnával, lestyánnal, köménnyel, sóval és szegfűszeggel ízesítjük, - amennyiben a szegfűszegtől egy kicsit tartunk, akár el is hagyható vagy első főzéskor használjunk kevesebbet, aztán a legközelebbi alkalommal már lehetünk bátrabbak 😉 – majd rizottóhoz hasonlatosan, tehát mindig csak annyi vízzel öntjük fel, ami ellepi, bele-belekevergetve főzzük, az árpagyöngy kb. 30 perc alatt pattanós puhára puhul – persze ínyünk szerint tovább is készíthetjük, de ugyi igazából nagyon puha „sosem” lesz-. Tálalásig lefedve melegen tartjuk, tálaláskor aprított petrezselyem zölddel frissítjük.
A sütőt bemelegítjük 160-170 fokra.
A libamellek bőrét beirdaljuk, (de csak a bőrét, a húsába nem vágunk bele!), sózzuk, borsozzuk, és majoránnával, őrölt rozmaringgal, kakukkfűvel alaposan bedörzsöljük.
Egy hideg, száraz serpenyőben, a bőrével lefelé, közepes lángon 5-6 percig pirítjuk, illetve kisütjük a zsírját, majd átfordítjuk és ott is 4-5 percig sütjük.
A kisült zsírjából egy-két kanálnyit átteszünk egy másik serpenyőbe.
Ha a serpenyőnket nem tudjuk berakni sütőbe, akkora melleket átrakjuk egy tepsibe, meglocsoljuk a zsírjával, és az előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük.
Tálalás előtt a sütőből kivéve, legalább 5 percet pihentetjük.
A félretett libazsíron alma gerezdeket karamellizálunk, a közben finoman mézzel megcsepegtetjük.


















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése