2019. november 13., szerda

Gulyás és ŐrültenJó avagy Ezt tudtam

Na kérem, pörkölt és gulyás.
Ezzel kapcsolatban van egy mániám, de lehet hogy kettő.
1. A bors nem fűszere a pörköltnek.
2. A gulyásnak nem fűszere a babérlevél.
Ezeket nekem még így tanították - Pető Gyula: Ételkészítési ismeretek, tankönyv 1998-as kiadás.
Természetesen mindkettőnek az ellenkezője van elterjedve, ami nem azt jelenti, hogy az rossz lenne, de a tanított alap az más; bár azzal is kellett már szembesülnöm, hogy 20-25 év alatt az alapok is megváltoztak 😕 ? !
Ami viszont nem változott (talán) azok a módozatok; ezt tudtam a legjobban, a tanárnő szinte mindig tőlem kérdezte ki, és ez a következőképp hangzott:
...de most azért nagyon leegyszerűsítve:
Gulyás leves: kevesebb hús, több burgonya, csipetke, bővebb lé
Bográcsgulyás: a hús kicsivel több mint  a burgonya, csipetke, sűrű
Alföldi gulyás:   Bográcsg.  + zöldség - csipetke
Szegedi                     -II-         + zöldség + csipetke
Szerb                         -II-         + kelkáposzta
Csángó                     -II-         + savanyúkáposzta
Kolozsvári               -II-         + fejes káposzta
..és ott van a Székely gulyás ami nem is gulyás, mert sertéshússal készül burgonya nélkül és úgy került be a köztudatba, hogy Székelykáposzta 😉
Ja! és van még egy👉👇
















ŐrültenJó GULYÁS
  SOK ZÖLDSÉGGEL
Hozzávalók:
80 kg marhalapocka
60 dkg burgonya
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1 szál szárzeller
2 db paprika
1 db paradicsom
1 nagy fej vöröshagyma
4 ger. fokhagyma
fűszerpaprika
őrölt kömény
sertészsír
A marhahúst felkockázzuk.
A vöröshagymát felaprítjuk és egy kevés sertészsíron üvegesre sütjük, aztán rádobjuk a felkockázott hús.
A paprikát és a paradicsomot kis kockákra daraboljuk és amikor a hús elvesztette nyers színét, kifehérdett, ezeket is hozzáadjuk, megsózzuk, köménnyel és 3 gerezd zúzott fokhagymával ízesítjük.
Párpercig rotyogtatjuk, aztán meghintjük fűszerpaprikával, elkeverjük, annyi vízzel felöntve, ami finoman ellepi elkezdjük a főzését; ahogy a leve elforr, ismét felöntjük, és ismét elfőzzük, és így tovább; talán nem a legjobb hasonlat, de úgy, mint a rizottót – ezt szoktam úgy írni; hogy pörkölt módján főzzük – tehát nem sok vízzel öntjük fel, mert nem bő lében főtt húst készítünk 😉
Közben a zöldségeket és a burgonyát megtisztítjuk és feldaraboljuk, - a szárzellert aprókocára szoktam vágni, de ennek hiányában egy pici (fél maroknyi) darab gumós zeller is megfelel -.
Amikor a hús már harapható puhára főtt, hozzáadjuk a zöldségeket, a maradék 1 gerezd fokhagymát zúzva, felöntjük vízzel majd egy forrás után a burgonyát is hozzáadjuk, aztán megint felöntjük.
- A zöldségek és a burgonya főzésére 20-30 percet számolhatunk -.
Szépen rotyogtatva készre főzzük, szükség szerint utóízesítjük.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése