2015. június 26., péntek

Káposzta és krumpli azaz Miért is ne

Semmi extra, csak egy variáció.
Nincs benne semmi különleges, csak éppen most így (ezeket) raktam össze, mondhatnám: ez volt itthon. Higgyétek el ilyen egyszerű, nem kell mindig nagy dolgokra gondolni.
Ennyi, - FANTÁZIA, BÁTORSÁG, JÓ ÉTVÁGY -















KRUMPLIS KÁPOSZTA, 
   CSOMBOROS KARAJJAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
80 dkg burgonya
1 kg savanyú káposzta
1 fej vöröshagyma
2-3 ger. fokhagyma
10 dkg kenyérszalonna
2 db babérlevél
1 tk. fűszerpaprika
csombor (borsikafű)
liszt
a tálaláshoz tejföl
A karajt felszeleteljük, egy kicsit megklopfoljuk, majd zúzott fokhagymával és csomborral ízesített olajjal bedörzsöljük, jól bemasszírozzuk és egy éjszakán át, lefedve, hűtőben érleljük; csak másnap sózzuk, és grillen vagy serpenyőben szépen megsütjük.
A vöröshagymát és a szalonnát apró kockákra vágjuk és együtt üvegesre pirítjuk. 
A káposztát igény szerint kimossuk, átvagdossuk és a szalonnás-hagymás alapra dobjuk, kissé összepirítjuk, meghintjük a fűszerpaprikával, aztán felöntjük annyi vízzel ami épp ellepi, babérlevéllel ízesítve, kb. fél órát főzzük illetve annyi ideig, ahogy puhul a káposzta.
A burgonyát megtisztítjuk, felkockázzuk és hozzáadjuk a puhulófélben lévő káposztához, ismét csak annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, szükség szerint sózzuk.
Amikor a burgonya is megpuhult, egy kanál lisztből készült zsemleszínű rántással tartalmassá tesszük a levét és 3-4 perc alatt lassan összeforraljuk. 
Tálaláskor a krumplis káposztát, tejföllel meglocsoljuk (nem kötelező) és a karajszeletekkel tálaljuk.
Akinek úgy jobban tetszik, az bátran készítse több lével, több rántással, akár a tejfölből habarást is készíthetünk és főzelékesebb állagot adhatunk az ételnek.
Az ízesítésről már nem is beszélve...
- FANTÁZIA, BÁTORSÁG, JÓ ÉTVÁGY -    


 
   





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése