2020. november 3., kedd

Répa és hús avagy Megoldottam

Már régóta tervezgetem, hogy egy igazi jó torosrépát készítek saját ínyemre és a legegyszerűbben. Aki nem ismerné ezt, elárulom a nagy titkot, ez lényegében ugyanolyan mint a toroskáposzta, csak épp savanyított tarlórépából (kerekrépából) készül.
No ezzel igazándiból kettő probléma van:
1. viszonylag ritkán (sőt) tartok disznóvágást itt fent az első emeleten..
2. savanyított répát is ritkán tudok szerezni, vagy legalább is nem akkor kapható a zöldségesnél amikor ihletem támad rá, illetve pár éve vásároltam egy nagy üzletbe, de az vastag volt és inkább egy fincsi savanyúságra emlékeztetett az íze.
Mindegy, ezt is beírom a majd-ok közé 😉
Na de, kérem szépen és tisztelettel, itt lép be a képbe Irenke, aki a minap azzal (és egy zacskóval) csengetett be hozzám, hogy -"ugye szeretem a répát is?" Naná! ...és a mindent is! 
Alakul a dolog répa már van, gyerünk a fagyóba.. ez a darab hús pont jó lesz... ja ez marha... pff, oda se neki... a répa hm... hát az meg úgy a maga valójában van és kicsit még földes is... most már nincs visszaút... meg kell oldanom... 👊
És megoldottam ezt is...csak úgy, mint a mindent is 😁😇










FEHÉRBOROS RÉPAFŐZELÉK
  KOLBÁSSZAL ÉS MARHAHÚSSAL
Hozzávalók:
50-60 dkg marha pörkölthús (lábszár, lapocka v. comb)
15 dkg parasztkolbász
10 dkg kolozsvári szalonna
1 nagy fej vöröshagyma
3 ger. fokhagyma
3-4 db paprika
1 db paradicsom
1 p. tejföl (150g)
3-4 ek. liszt
fűszerpaprika
őrölt kömény
majoránna
1 kg tarlórépa / kerekrépa (nem baj, ha picit több)
1 dl fehérbor
1 ek. almaecet
8 szem borókabogyó
sertészsír
A tarlórépát megtisztítjuk, meghámozzuk, majd nagylyukú reszelőn belereszeljük egy tálba, megszórjuk 1 teáskanál sóval, ráöntjük a fehérbort és az almaecetet, hozzáadunk 6-8 szem zúzott borókabogyót, majd alaposan összekeverjük, picit megnyomkodjuk és felhasználásig félretesszük.
A marhahús felkockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk, a paprikát és a paradicsomot felszeleteljük, feldaraboljuk.
A vöröshagymát és a szalonnát felaprítjuk, sertészsíron üvegesre sütjük, hozzáadjuk a húst és kevergetve addig sütjük amig elveszti nyers színét, ekkor megsózzuk, belekeverjük a paprikát és a paradicsomot, zúzott fokhagymával, köménnyel, majoránnával ízesítjük, meghintjük egy kis fűszerpaprikával, aztán vízzel felöntögetve -lényegében és gyakorlatában- pörköltet készítünk.
Amikor a hús már kellően megpuhult hozzáadjuk a kolbászt és a finoman kinyomkodott répát (nem kell túlságosan, hisz’ ebben vannak az ízek), felönjük annyi vízzel, hogy épp ellepje és összeforraljuk. A répának nem kell sok főzés.
Befejező műveletként tejfölös habarással sűrítjük.
Tálaláskor tejfölt kínálhatunk pluszba mellé.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése