2019. december 28., szombat

Mák és túró avagy Tészta emlék

Az elmúlt időszakban nagyon tésztás voltam, amit finoman jelezetem is felétek - tésztát szinte bármikor- vagy ahogy szoktam idézni a nagyokat "Tésztaság fél egészség!"
Talán egy hete lehetett, hogy mákos tészta evés közben, kicsit elkalandoztam a múltban -há miko máskor- és eszembe jutott egy régi receptötlet, amivel azóta sok helyen találkozni, általában meggyes változatban...
...gondoltam én is elkészítem, de mivel meggyem nem volt idehaza, ezért... 












RAKOTT MÁKOS TÉSZTA
  TÚRÓSTÖLTELÉKKEL
Hozzávalók:
25 dkg hosszúmetélt
10 dkg darált mák
3+1 db tojás
2 p. tejföl (2x175g)
100 g vaj
15 dkg kristálycukor (3x5dkg)
2 cs. vaníliás cukor
50 dkg túró
1 ek. búzadara
1 db citrom reszelt héja
2 ek. zsemlemorzsa

vaílilás puding
A tésztát sós vízben kifőzzük, leöblítjük és kihűtjük.
A túrót kikeverjük 1 db tojással, 1 pohár tejföllel, 5 dkg kristálycukorral, a vaníliás cukorral és a búzadarával, félretesszük pihenni.
A tojásokat szétválasztjuk, aztán a sárgákat a vajjal, 5 dkg kristálycukorral, alaposan kikeverjük.
Amikor szép egyállagú „habos”, belereszeljük a citromhéját, hozzáadjuk vaníliás cukrokat, a másik pohár tejfölt, a darát mákot és jól elkeverjük.
A fehérjékből, maradék 5 dkg cukorral kemény habot verünk.
A kifőtt, kihűlt tésztát elkeverjük a mákos-tejfölös masszával, majd óvatosan beleforgatjuk a fehérjehabot, ügyelve arra, hogy a hab ne „törjön” nagyon össze.
Egy 24 centis tortaformát rendesen kivajazunk, kihintjük a zsemlemorzsával (az oldalára is kerüljön), majd az alján egyenletesen elosztjuk a mákos tésztánk kb.1/3 részét, erre került a túrós töltelék, aztán ismét a mákos tészta. 
-Amikor a "rétegeket" elrendezzük a formában, szintén figyeljünk arra, hogy a hab miatt, ne nyomkodjuk túlságosan meg.-
Előmelegített 180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük.
Sütőből kivéve kicsit pihentetjük, majd szeleteljük, és tálaljuk.
A „tortánk” teteje finoman megpirulhat, ennek következtében, a picikét megsült, megpirult, tészta darabkák keményebb, ropogósabbak lehetnek, de ez nem zavaró; viszont adhatunk mellé vanília öntetet, amit a legegyszerűbb módon, a csomagoláson leírtakkal ellentétben több tejjel főzzünk meg, a fokozatosság elvét betartva.
Ha a teteje nem pirulna meg a vanília mártás akkor is jól áll neki 😉😁😋





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése