Talán egy hete lehetett, hogy mákos tészta evés közben, kicsit elkalandoztam a múltban -há miko máskor- és eszembe jutott egy régi receptötlet, amivel azóta sok helyen találkozni, általában meggyes változatban...
...gondoltam én is elkészítem, de mivel meggyem nem volt idehaza, ezért...
RAKOTT MÁKOS
TÉSZTA
TÚRÓSTÖLTELÉKKEL
Hozzávalók:
25 dkg
hosszúmetélt
10 dkg
darált mák
3+1 db tojás
2 p. tejföl (2x175g)
100 g vaj
15 dkg kristálycukor
(3x5dkg)
2 cs.
vaníliás cukor
50 dkg túró
1 ek.
búzadara
1 db citrom reszelt
héja
2 ek.
zsemlemorzsa
só
vaílilás puding
vaílilás puding
A tésztát
sós vízben kifőzzük, leöblítjük és kihűtjük.
A túrót
kikeverjük 1 db tojással, 1 pohár tejföllel, 5 dkg kristálycukorral, a vaníliás
cukorral és a búzadarával, félretesszük pihenni.
A tojásokat
szétválasztjuk, aztán a sárgákat a vajjal, 5 dkg kristálycukorral, alaposan
kikeverjük.
Amikor szép
egyállagú „habos”, belereszeljük a citromhéját, hozzáadjuk vaníliás cukrokat, a
másik pohár tejfölt, a darát mákot és jól elkeverjük.
A
fehérjékből, maradék 5 dkg cukorral kemény habot verünk.
A kifőtt,
kihűlt tésztát elkeverjük a mákos-tejfölös masszával, majd óvatosan beleforgatjuk
a fehérjehabot, ügyelve arra, hogy a hab ne „törjön” nagyon össze.
Egy 24
centis tortaformát rendesen kivajazunk, kihintjük a zsemlemorzsával (az
oldalára is kerüljön), majd az alján egyenletesen elosztjuk a mákos tésztánk kb.1/3
részét, erre került a túrós töltelék, aztán ismét a mákos tészta.
-Amikor a "rétegeket" elrendezzük a formában, szintén figyeljünk arra, hogy a hab miatt, ne nyomkodjuk túlságosan meg.-
-Amikor a "rétegeket" elrendezzük a formában, szintén figyeljünk arra, hogy a hab miatt, ne nyomkodjuk túlságosan meg.-
Előmelegített
180 fokos sütőben 45-50 percig sütjük.
Sütőből
kivéve kicsit pihentetjük, majd szeleteljük, és tálaljuk.
A „tortánk” teteje finoman megpirulhat,
ennek következtében, a picikét megsült, megpirult, tészta darabkák keményebb,
ropogósabbak lehetnek, de ez nem zavaró; viszont adhatunk mellé vanília öntetet,
amit a legegyszerűbb módon, a csomagoláson leírtakkal ellentétben több tejjel főzzünk
meg, a fokozatosság elvét betartva.
Ha a teteje nem pirulna meg a vanília mártás akkor is jól áll neki 😉😁😋
Ha a teteje nem pirulna meg a vanília mártás akkor is jól áll neki 😉😁😋
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése