2019. december 9., hétfő

Gesztenye és mascarpone avagy Mit is...?

Sokat gondolkodtam azon, hogy mi szépet írjak ide, a mai receptem elé...? 
...de ismét csak arra jutottam, hogy legjobb sütemény a pogácsa 😉
A héten még úgysem volt...😁














GESZTENYÉS PISKÓTATEKERCS
          MASCARPONE-VAL
Hozzávalók:
6 tojás
10 dkg kristálycukor
12 dkg liszt
1 cs. vaníliás cukor
1 mk. sütőpor
25 dkg mascarpone
25 dkg gesztenyemassza
5 dkg porcukor
1 mk. őrölt fahéj
3+2 ek. baracklekvár
rum(aroma)
kakaópor
A sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A sütőbe való tepsit (amit ált. adnak a sütőhöz) sütőpapírral kibélelünk.
A gesztenyemasszát a mascarpone-val, a porcukorral és a fahéjjal alaposan összekeverjük – ízlésünk és a gesztenyemassza ízétől függően, lehet több vagy kevesebb a cukor -.
A lisztet a sütőporral összekeverjük. 
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket elkezdjük habbá verni, amikor már „félkemény” hozzáadjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverőlapáttal beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a sütőporos lisztet.
(Piskóta készítésekor, ügyeljünk a habosságának megőrzésére; tehát amikor a sárgákat, illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük „nagyon agyon” hisz’ minél tovább kevergetjük, játszunk vele, annál „nehezebb, tömörebb” tésztát kapunk, mert a levegő kiverjük belőle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a tésztához.)
A tésztánkat ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütőajtaját!
Előkészítünk egy másik sütőpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még melegen, egy határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, leszedjük róla a sütőpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 20-25 percig pihentetjük.
3 evőkanálnyi baracklekvárt, egy kanál vízzel, egy kis rummal vagy aromával kikeverünk.
A piskótalapot kigöngyöljük, leszedjük a papírt róla, a széléből levágunk egy kb. centis csíkot, megkenjük a kikevert lekvárral, majd szép egyenletesen eloszlatjuk rajta gesztenyéskrémet, illetve az egyik „alsó” felén kihagyhatunk egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a krém, pici kinyomódhat, a másik szélére ráfektetjük a levágott csíkot és szorosan feltekerjük.
Ismét kikeverünk 2 kanál lekvárt egy kis vízzel és rummal és a tekercs külsőrészét megkenegetjük vele aztán meghintjük kakaóporral.
Ha tudunk még annyit várni; 30 perc pihentetés után, felszeletelhetjük…
…és ha már lúd legyen kövér tálaláskor tejszínhabbal kínáljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése