GESZTENYÉS PISKÓTATEKERCS
MASCARPONE-VAL
Hozzávalók:
6 tojás
10 dkg
kristálycukor
12 dkg liszt
1 cs.
vaníliás cukor
1 mk.
sütőpor
25 dkg
mascarpone
25 dkg gesztenyemassza
5 dkg
porcukor
1 mk. őrölt fahéj
3+2 ek.
baracklekvár
rum(aroma)
kakaópor
A sütőt előmelegítjük
200 fokra.
A sütőbe
való tepsit (amit ált. adnak a sütőhöz) sütőpapírral kibélelünk.
A
gesztenyemasszát a mascarpone-val, a porcukorral és a fahéjjal alaposan
összekeverjük – ízlésünk és a gesztenyemassza ízétől függően, lehet több vagy
kevesebb a cukor -.
A lisztet a
sütőporral összekeverjük.
A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket
elkezdjük habbá verni, amikor már „félkemény” hozzáadjuk a kristálycukrot, a
vaníliás cukrot és szép fényes habbá verjük. Ezután egy keverőlapáttal
beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd 3 részletben hozzádolgozzuk a sütőporos
lisztet.
(Piskóta
készítésekor, ügyeljünk a habosságának megőrzésére; tehát amikor a sárgákat,
illetve a lisztet beledolgozzuk a habba, laza, alulról felfele irányuló
mozdulatokkal tegyük ezt, és ne keverjük „nagyon agyon” hisz’ minél tovább
kevergetjük, játszunk vele, annál „nehezebb, tömörebb” tésztát kapunk, mert a
levegő kiverjük belőle. Könnyebb a dolgunk, ha a lisztet szitálva adjuk a
tésztához.)
A tésztánkat
ráöntjük a tepsire, egyenletes vastagságúra elterítjük, elkenjük, és 12-14 perc
alatt megsütjük, közben nem nyitogatjuk a sütőajtaját!
Előkészítünk
egy másik sütőpapírt, finoman megszórjuk liszttel, és még melegen, egy
határozott mozdulattal ráfordítjuk a megsült piskótalapot, leszedjük róla a
sütőpapírt, (ami eddig az alján volt, most az van felül), és a másik lisztes
papírral együtt feltekerjük, most még nem kell, hogy túl szoros legen, 20-25 percig pihentetjük.
3
evőkanálnyi baracklekvárt, egy kanál vízzel, egy kis rummal vagy aromával
kikeverünk.
A
piskótalapot kigöngyöljük, leszedjük a papírt róla, a széléből levágunk egy kb.
centis csíkot, megkenjük a kikevert lekvárral, majd szép egyenletesen
eloszlatjuk rajta gesztenyéskrémet, illetve az egyik „alsó” felén kihagyhatunk
egy 1-1,5 centis részt, mert feltekeréskor a krém, pici kinyomódhat, a másik
szélére ráfektetjük a levágott csíkot és szorosan feltekerjük.
Ismét
kikeverünk 2 kanál lekvárt egy kis vízzel és rummal és a tekercs külsőrészét
megkenegetjük vele aztán meghintjük kakaóporral.
Ha tudunk
még annyit várni; 30 perc pihentetés után, felszeletelhetjük…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése