2019. július 26., péntek

Spenót és lazac avagy Tartozás

Ez nem egy mai étkem csak valamiért (valószínűleg a lustaság) most osztom meg Veletek.
Pár hete amikor már kezdett eltelleni mindenki a fincsi friss spenóttal, na akkor kaptam a drága szomszéd nénitől.
Most viszont jól jön, egy kis pihi a cukkinik és a tökök közé.  















EGYSZERŰ SPENÓTOS RIZOTTÓ
   ROPOGÓS LAZACFALATOKKAL
Hozzávalók

25 dkg rizottó rizs
50 dkg friss spenót
2-3 ger. fokhagyma
2 dl fehérbor
10 dkg kemény sajt
40-50 dkg lazacfilé
liszt
bors, só
A megtisztított spenótot egy kevéske olívaolajon megfonnyasztjuk, az utolsó pillanatokban 2-3 gerezd zúzott fokhagymával és egy kis sóval ízesítjük.
A megfonnyadt spenótot egy deszkára tesszük és egy éles késsel csapkodva durvára aprítjuk.
A rizst egy kanálnyi olívaolajon átforrósítjuk, majd hozzáadjuk a bort, kiforraljuk, és felöntjük annyi vízzel, ami épp ellepi, aztán „folyamatosan” kevergetve elfőzzük, elforraljuk, és ismét… és ismét felöntjük, de midig csak annyi vízzel, ami épp ellepi és elforraljuk.
Amikor kezd puhulni, dagadni a rizs az aprított spenótot is belekeverjük és tovább főzzük.
A jó rizottó krémesen szaftos (ezért kell kevergetni, felöntögetni stb.) de a rizs szemek még haraphatóan pattanósak és nincsenek szétfőzve. -Őszintén megvallva és a séf szavaival élve, nekem ez most egy picit túlment-
Amikor kész a rizottónk, belereszeljük, hozzákeverjük a sajt felét ezzel is emeljük a krémességét, szükség szerint sózzuk.
Közben a lazacfilé egy nagyon éles késsel csíkokra vágjuk, megsózzuk, borozzuk, majd lisztbe forgatjuk és forró olajban egy-két perc alatt ropogósra sütjük.
Tálaláskor a rizottó tejére halmozzuk a lazacfalatokat és a maradék sajttal koronázzuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése