2019. július 24., szerda

Cukkini és hús avagy Csak majdnem

Tegnap majdnem rakott káposztát készítette, pontosabban rakottat, de csak majdnem káposztát. Vagy mi?! 😏















RAKOTT CUKKINI
4-6 adag
Hozzávalók:
1 db 2kg-s cukkini (vagy több kisebb😉)
0.5 dl fehérborecet
1 tk. só
15 dkg rizs
1 kisebb babérlevél
50 dkg darát sertéshús
10 dkg bacon
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
1 nagy p. tejföl (450g) + a tálalás
fűszerpaprika
majoránna
kapor
bors, só
zsemlemorzsa
A cukkinit hosszában félbevágjuk, a magrészét eltávolítjuk, a húsát pedig nagy lyukú reszelőn lereszeljük, aztán egy teáskanál sóval és féldeci fehérborecettel alaposan beforgatjuk, meggyömiszköljük és legalább egy éjszakán át pihentetjük.
Elkészítjük a párolt rizst, amit egy kis darab babérlevéllel ízesítünk.
A vöröshagymát, a bacont felaprítjuk, és együtt üvegesre sütjük majd hozzáadjuk a darált húst.
Amikor a hús elvesztette nyers színét -kicsit lepirult- megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadunk két gerezd zúzott fokhagymát, meghintjük fűszerpaprikával, majoránnával és kaporral fűszerezzük aztán vízzel felöntve, pörkölt módján jó 30 percig főzzük.
A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk, majd a darált húsos raguhoz adjuk és még egy 5-10 percig forraljuk, annyira, hogy csak egy kevés leve (a pörköltnél kevesebb) maradjon, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a kész rizst.
Egy 32 centis tepsit kiolajozunk, meghintjük zsemlemorzsával, aztán egyenletesen elosztjuk benne a cukkini felét, amit előzőleg alaposan kinyomkodtunk, hogy minél kevesebb leve legyen, aztán megkenjük 4-5 kanál tejföllel.
Ezután ráborítjuk a rizses-húsos ragut, szintén egységesen eloszlatjuk, majd a maradék jól kinyomkodott cukkinivel befedjük.
Befejezésként a maradék tejföllel vastagon lekenjük.
Előmelegített sütőben 200 fokon 40-50 perc alatt szépen egybesütjük.
Tálaláskor plusz tejfölt kínálunk mellé.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése