2019. május 30., csütörtök

Áfonya és levendula avagy Nem rég találkoztunk

Nem olyan rég találkoztam egy joghurt ("kivételes és érdekes" módon Magyar) ízesítésben az áfonya és levendula párossal - nagy lájk!
Pusztán csak akkora hatással volt rám, hogy a dicséret mellett,a következő édességgel reklámozni is akarom ezt a pompás duót!
















TÖLTÖTT ZSEMLE,
   ÁFONYÁVAL ÉS LEVENDULÁVAL
8 db szikkadt zsemle (2-3 napos)
50 dkg túró
1 p. tejföl (150g)
3 dl tej
1+1 db tojás
18-20 dkg áfonya
10 + 5 dkg kristálycukor
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. szárított levendulavirág
vaj
A zsemlék tetejét levágjuk, majd a belsejüket ügyesen kivájjuk úgy, hogy a külső héjrész ne sérüljön meg.
A tejet 5 deka cukorral és 1 tojással kikeverjük.
Egy tepsit kivajazunk; a zsemléket belemártjuk, beleforgatjuk a tejbe úgy, hogy mindenhol egységesen benedvesedjen, de ne ázzon szét, majd a tepsibe pakoljuk őket.
A túrót 10 deka cukorral, a levendulával és 1 tojással alaposan összekeverjük.
A zsemlék kivájt belét beáztassuk a maradék tejbe, majd a túrótöltelékhez keverjük.
Ezután a töltelékkel megtöltjük a zsemléket, a tetejükre halmozzuk a megtisztított áfonyaszemeket.
A tejfölt elkeverjük a vaníliás cukorral.
A zsemlék levágott tetejét, a vágott felénél 1-1 kis kanál tejföllel megkenegetjük és visszahelyezzük a zsemlékre, amikor ezzel is megvagyunk a maradék tejföllel szépen lekenjük a töltött zsemléink tetejét.












Előmelegített sütőben 180-200 fokon szépen egybesütjük, finoman megpirítjuk.
Ha ügyesen dolgoztunk, és még a zsemle minősége is kedvező volt, akkor egy kívül finoman roppanós, belül lágy, zamatos ajándékot kell kapnunk.










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése