2019. március 6., szerda

Burgonya és sajt avagy Amikor hamvazok szerdán

Szóval tegnap szerdán, amikor nekiálltam hamvazni, készítettem egy isten finom kölessel töltött portobello gombát, de ez legyen a holnapi meglepi...
Szóval amikor fogyasztottam ezt a isteni köle  holnapi meglepit, csak úgy eszembe jutott a burgonyafánk, ami eddig csak egyszer szerepelt a receptjeim közt, pedig valamikor viszonylag sokszor fogyasztottuk vacsorára, és amit én kihűlve jobban szeretem. Mártogattuk fokhagymás-tejfölbe, paradicsommártásba, és volt amikor tökmagolajos savanyú káposztával toltuk magunkba 😁 
Ma pedig egy finom kéksajt mártást készítettem hozzá... mert ha már egyszer eszembe jutott, nem bírtam megállni, hogy délután ne készítsem el; és este hidegen! ne ezzel zárjam a napot 😉















BURGONYAFÁNK-HIDEGEN,
 EGYSZERŰ KÉKSAJT MÁRTÁSSAL
Hozzávalók:
a fánkhoz-
25 dkg burgonya
15 dkg liszt
1 db tojás
1,5 dkg élesztő
1 dl tej
szerecsendió
kristálycukor
bors, só
A burgonyát héjában megfőzzük; megpucoljuk; burgonyanyomóval áttörjük és kihűtjük.
Az élesztőt, 1 dl kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
Ezután kihűlt, áttört burgonyához hozzákeverjük a lisztet, a tojást és a felfutott élesztőt, sóval, borssal és egy kis frissen reszelt szerecsendióval ízesítjük.
Egy fakanállal alaposan összedolgozzuk, letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát (átkeverés, átdagasztás nélkül), olajba mártott evőkanállal forró zsiradékba szaggatjuk...











...és szép pirosra sütjük.











a mártáshoz-
10 dkg kéksajt (Danablu, Márvány, Gorgonzola, Stilton, Roquefort)
1 dl víz
1 dl tejszín
A vizet felforraljuk, majd belemorzsoljuk a sajtot, és amikor a már felolvadt, hozzáadjuk és összeforraljuk a tejszínnel.
TUDTAD: A kéksajtokat gyakorta említjük roquefort névnen, pedig a Roquefort csak egy  francia kéksajt fajta, ami ráadásul juhtejből készül.






2 megjegyzés: