2019. február 11., hétfő

Tarja és paradicsom avagy Ez olyan olaszos lett

Tegnap minden különösebb bonyodalom nélkül fokhagymás tarját kívántam.
Végül is az lett... csak talán egy kicsit olaszosan 😎 szerintem.

















SERTÉSTARJA OLASZOSAN
Hozzávalók:
80 dkg sertéstarja
10 dkg minőségi sonka (pl. Pármai)
3-4 db paradicsom
8-10 dkg Pecorino vagy Parmesan
2 ger. fokhagyma
oergánó
bors, só
A sertéstarját felszeleteljük 10 dekás szeletekre, én nem klopfoltam, csak egy éles késsel  megcsapkodtam, bevagdostam. (Aki úgy szokta meg, az nyugodtan klopfolhatja is.)











A szeleteket sózzuk, borsozzuk, és egy kevéske zsiradékon megsütjük őket, de ne pirítsuk meg túlzottan, mert még a sütőbe is be fog kerülni.
Közben a sonkát felcsíkozzuk, a paradicsomot felkarikázzuk, a fokhagymát felaprítjuk.
A sütőt bemelegítjük 200 fokra.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, ráhelyezzük a tarja szeleteket, kis takarással, adagokként kettesével.
Ezután rászórjuk az aprított fokhagymát, egységesen elosztjuk rajtuk a sonkát, betakarjuk a paradicsom szeletekkel, meghintjük oregánóval és sajtot reszelünk rá, illetve egy erős csipetnyi zsemlemorzsával is megszórjuk.











-A zsemlemorzsás szórást azért alkalmazom az ilyesmi étkeknél, mert egyszer egy nagy szakácsunktól hallottam, hogy ez segít a pirulásában és adott esetben kicsit meg is tartja a túl laza sajtot; persze ez nem kötelező. –
Az előmelegített sütőben 5-10 perc alatt szépen összesütjük, megpirítjuk ügyelve arra, hogy az esetleges szabadon maradt hús szélek ne süljenek túl.
Kedvünkre való körettel tálaljuk, nálam ez most lestyánnal ízesített párolt rizs.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése