2018. december 3., hétfő

Túró és rétes avagy Csak egy kérdés

Desszert, no comment, csak egy kérdés, Vajon kiről vagy miről kapta a nevét? 

















RAKOTT TÚRÓS RÉTES,
    RUDOLF MÓDRA
1 cs. réteslap (9db-os)
50 dkg túró
10 dkg kristálycukor + 1-2 ek. szórás
15 dkg baracklekvár
2 db tojás
2-3 ek. búzadara
1 p. tejföl (175g.)
5 dkg tortabevonó csokoládé + 3-5 dkg díszítés
étolaj vagy olvasztott vaj
A túrót egy villa segítségével kicsit áttörjük, a tojásokkal, a cukorral és 2 evőkanál tejföllel, valamint a búzadarával alaposan elkeverjük.
A maradék tejfölt pedig a baracklekvárral keverjük el.
Egy 32 centis kis tepsit finoman kikenünk olajjal (vagy olvasztott vajjal).
A kikent tepsit kibéleljük 2 db réteslappal a széleit visszahajtjuk; a lapok közét finoman megkenjük olajjal és a későbbiekben a többi lappal is ezt tesszük.
A lapokra ráborítjuk a túrótöltelék felét és egyenletesen elkenjük rajt.
Ismét 2 réteslap következik, a közük finoman olajozva, erre jön a tejfölös-lekvár, erre 1 db réteslapot rakunk. amire ráreszeljük az 5 deka csokoládét.
Újabb 2 lap következik, majd a maradék túró, és az utolsó 2 lappal fedjük le, amit szintén finoman lekenünk olajjal, és 1-2 evőkanál cukorral megszórjuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 perc alatt szépen megsütjük, amikor kivesszük a sütőből, még forrón a tetejére csokireszeléket hintünk.
Ez, mint általában az ilyen jellegű finomságok, hűlés, pihentetés után szeletelhetők könnyen és szebben.
Amennyiben 8 lapos rétestésztát kapunk a csoki és a lekvár rétegek közül hagyjuk ki az 1 lapot; -néhány hónappal ezelőtt az általam kedvelt réteslap is csak 8 darabos volt.






2 megjegyzés: