2018. május 31., csütörtök

Karalábé és hús avagy Levelet kaptam lájf

Szintén bóti történet.
Ugyi hétfőn vásároltam 4 db zsenge karalábét, amin most még a levele is rajta van, és ettől lesz olyan terebélyes, hogy nem csak a kis nylon zacsiba nehéz beletuszkolni, hanem a bevásárló szatyorba is elfoglalja a sör helyét 😒
Épp a tuszkolás azon részénél tartottam, amikor még két kézzel, finoman visszahajtottam  a karalábé leveles részét, de már csak az egyik kezemben tartottam, a másikkal próbáltam letépni egy zacsit (lelkileg felkészülve, kicsit feszülve, hogy milyen"könnyű lesz" szétszedni a két réteget - szintén egy kézzel), amikor egy kedves ismerős, segítői barátsággal hozzám szólt: - Miért nem téped le?! - Igaz! gondoltam, aztán kétségbeesett bátorsággal, megrántottam... a zacsik pedig egy átlátszóan hullámzó, tenger szerpentinként gördültek le a gurgulájkról. 
Mire az ismerősöm csak annyit tett hozzá - A karalábé leveleit.
Ki kellett vágni magam - Mert abból fincsi saláta lesz! 
Ennyi volt a  történet; most jön a vallomás. 
Nem mondtam igazat; nem lett fincsi a saláta!
De... →↓
















TÖLTÖTT KARALÁBÉLEVEK,
   PARADICSOMOS-HAGYMÁS CUKKINIVEL
Hozzávalók:
4 db zsengekaralábé levelei
50 dkg sertés darálthús
10 dkg rizs
5 dkg parasztkolbász
50 dkg cukkini
2 nagy fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
30 dkg paradicsom
2 ek. fehérborecet
lestyán
őrölt kömény
1 fél fej vöröshagymát felaprítunk, kevés zsiradékon megpirítjuk.
A parasztkolbászt apró kockákra vágjuk.
Párolt rizst készítünk, amit köménnyel és lestyánnal ízesítünk.
Ezután elkészítjük a tölteléket; a rizst, a kolbászt és a pirított hagymát, alaposan összedolgozzuk a darált hússal, megsózzuk, szükség szerint utó ízesítjük. (Igen, én teljesen készre párolom a rizst, és nem teszek bele tojást; ha valaki ebbe nem bízik, csinálja úgy ahogy szokta.)




A karalábé leveleket alaposan megmossuk, aztán egy éles késsel kivágjuk a vastagabb szárrészeket, majd forrásban levő, sós vízben 3-5 percig főzzük, leszűrjük, leöblítjük.





No, most jön a pepecs.
A felpuhult karalábé levelekbe, beletöltjük, belegöngyöljük a rizses-húsos tölteléket.
Ez ugyanúgy történik, mintha káposztából vagy szőlőlevélből készítenénk töltikéket, csak ezek kisebbek lesznek., tehát szorosan és a végeinél behajtogatva, begyömöszölve.
A maradék apróbb, elszakadt karalábé leveleket, felcsíkozzuk.
A cukkinit kb. félcenti vastag csíkokra vágjuk.
A paradicsomot felkockázzuk.















A megmaradt 1,5 fej vöröshagymát félkarikákra szeleteljük és egy nagyobb edényben, aranysárgára pirítjuk, majd hozzáadjuk a cukkinit, a paradicsomot, és a felcsíkozott leveleket, megsózzuk, rálottyintjuk a két evőkanál borecetet, zúzott fokhagymával, és felöntjük kb. 2,5 dl vízzel (nagyjából a szintjéig), a töltikéket szépen rápakoljuk a tetejére, majd fedő alatt, a tűzhely legkisebb lángján 35-40 percig főzzük, pároljuk.
Nekem ebből a mennyiségből, adagonként 5-6 töltike jött ki.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése