2015. október 9., péntek

Sonka és gomba azaz Egyszerű és ünnepi

Nahát ebben aztán tényleg nincs semmi extra. Talán már készítettünk ilyent vagy ilyesmit, én most épp csak egy ici-picit csavartam rajt. 
Na, nem is húzom tovább...














 GOMBÁVAL ÉS SONKÁVAL TÖLTÖTT, 
  BUNDÁS KARAJ, PÁROLT RIZZSEL
   ÉS MOSOLYGÓ SÁRGARÉPÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
10 dkg füstölt sonka (szeletelt)
15-20 dkg laskagomba
1 fej vöröshagyma
20 dkg sárgarépa
25 dkg rizs
2 ger. fokhagyma
majoránna
bors, só 
liszt, tojás és zsemlemorzsa a panírozáshoz 
(illetve mint azt nemrég írtam, a panír tojáshoz, darabonként 1 teáskanál mustárt keverhetünk)
A tisztított laskagombát felcsíkozzuk, feldaraboljuk és a félkarikára vágott vöröhagymával szépen lepirítjuk (ezt a műveletet úgy célszerű csinálni, hogy sózás nélkül pirítjuk és csak amikor már megpirult akkor sózzuk; ha előbb sóznánk, akkor a só kioldja a gombában levő nedvességet és az inkább párolódik, persze így is lehet, de ez esetben teljesen pároljuk el a levét).
A karajt, nyitott szeleteléssel, gy 15 des adagra szeleteljük, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk.
A sonkaszeleteket ráfektetjük a karajszeletekre, majd rá osztjuk a lé nélküli! gombát, majoránnával megszórjuk és ügyesen összehajtjuk, „összepasszítjuk” őket, a szokásos módon panírozzuk és bő olajban kisütjük. 
Elkészítjük a párolt rizst, amibe most a 2 gerezd fokhagymát dobjuk ízesítésként.
A sárgarépát felkarikázzuk, majd olívaolaj és vaj keverékén kb.:5 perc alatt szép mosolygósra pirítjuk, vigyázva mert, ha jobban megpirul, keseredhet, sózzuk, borsozzuk; tálaláskor a rizs tetejére szórjuk, de bele is keverhetjük.  

 
   




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése