2015. október 15., csütörtök

Kelbimbó és gomba azaz Ízletes és zöld, na meg sárga, és egy kicsi barna

A kelbimbó vagy bimbós kel nem más, mint egy degeszre tömött tápanyagraktár!
Csak néhány dolog: A, B1, B2, B6, C, E és K vitamint valamint magnéziumot  mangánt, vasat, káliumot és foszfort is tartalmaz!
Hasznos tanács lehet, az, hogy a kelbimbót, lehetőség szerint frissen elkészítve tálaljuk, mert melegen tartva ill. melegítve sokat veszíthet az pompás, üde, zamatából.















ÍZLETES GOMBÁS-KELBIMBÓRAGU,
   ROZMARINGOS-KUKORICAKÁSÁVAL
Hozzávalók:
30 dkg kelbimbó
20 dkg barna csiperke (ízletes)
1 szál szárzeller
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
2-3 ek. balzsamecet
bors, só
25 dkg kukoricadara
rozmaring
olívaolaj
A kelbimbót és a gombát megtisztítjuk, majd a kelbimbót félbe, a gombát pedig cikkekre vágjuk.
A vöröshagymát és a szárzellert apró kockákra daraboljuk és egy kevés olívaolajon, együtt 5 percig pároljuk. Ezután hozzáadjuk a gombát és a kelbimbót, kissé lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, felöntjük annyi vízzel, ami csak félig lepi el, és kívánt puhaságúra pároljuk, szükség szerint a vizet pótoljuk.
Amikor kellően megpuhult a kelbimbó, minimálisra forraljuk a levét, aztán aprított fokhagymát szórunk közé, meglocsoljuk balzsamecettel és még egyet forralunk rajt.
Közben elkészítjük a kukoricakását, aminek több módja is lehet.     
Én most, 1 liter forrásban lévő sós vízhez, 25 deka kukoricadarát szórtam, és lassú tűzön, „folyamatos” kevergetéssel 5-10percig puffogtatva főztem, majd egy 5 percig fedő alatt pihentettem, a tűzről már lehúzva. 
(A dara gyártótól függően lehet kissé eltérő minőségű; de +vizet, főzés közben is adhatunk hozzá, viszont csak finoman.)
3-4 evőkanálnyi olívaolajjal és aprított rozmaringgal ízesítettem.




 

2 megjegyzés:

  1. Hát ez brutál finom! Én köles körettel készítettem, petrezselyem zölddel lágyítottam az ízeket. Kicsit kevéssé lett szaftos, ezért finom, házilag készült savanyúság is került mellé!😊😊😊

    VálaszTörlés
  2. Hát ez brutál finom! Én köles körettel készítettem, petrezselyem zölddel lágyítottam az ízeket. Kicsit kevéssé lett szaftos, ezért finom, házilag készült savanyúság is került mellé!😊😊😊

    VálaszTörlés