2013. december 25., szerda

Gyertek nyugodtan 4.

Az ünnepi időszakban, egyszerű ötleteket szeretnék adni és színesíteni szeretném a vendégváró asztalt.
Mert ugye, az év bármely más napjaiban, összedobunk egy pár darab sonkás vagy szalámis szendvicset a beugró vendégeinknek és kész; de ünnepi hangulatban valamiért és valamivel többet szeretnénk. 
Ebben próbálok nektek segíteni apró őrültségekkel és nagy-nagy szeretettel. 
Nem biztos, hogy teljesen saját ötletek lesznek ezek, mert az ember jár itt-ott és lát ezt-azt, aztán átformálja kedvére; az pedig, hogy ezt, vagy ilyesmiket máshol is lát az ember fia, azt egyáltalán nem tartom bajnak; sőt!
Ne lepődjetek meg azon, ha nem lesz minden receptnél, szuper pontos mennyiség, hisz' ezek csak ötletek, és nagy részüknél (természetesen) abból amit itthon találok, mert szerintem az mindenkinél van otthon :) illetve arra is szeretnék ötletelni, hogy majdnem ugyanabból az alapanyagokból lehet többfélét készíteni. Az adagok nem lesznek nagyok, mert csak színesíteni akarom a vendégváró asztalt; de ezt már mondtam. Vagy nem? Akkor most mondom. 
„Immáron negyedszerre szóróm ötleteim rátok, s nem árt ha okosságaim megfogadjátok”
                                                                                              (aCiróbácsi azŐrültSzakács 2013, decembere) 
Most egy klasszikust kapartam elő, ami nem más mint a Stefánia vagdalt, ami nagyon mutatós, ami méltán népszerű és amit elkészíteni is egyszerű. CSAK - mindig kipotyog a tojás vagy szétnyílik a teteje, ha hidegtálra akarok ilyent, akkor meg olyan nagy, vékonyan nem lehet szeletelni... ugye nem kell folytatnom, mindenki ismeri ezeket.
Köszönöm Istenem, hogy ezt is nekem kellett megoldanom :)
Tehát: falatkák, szendvicsek, mini saláták, harapnivalók és Őrülten Jó mik ezek, előre; Ti meg kedves vendégek Gyertek nyugodtan !














MARHAHÚSOS STEFÁNIA VAGDALT
      TEJFÖLÖS-PETREZSELYMES BURGONYASALÁTÁVAL
Hozzávalók:
40-45 dkg darált marhahús (szaftosabb) 
1 db szikkadt zsemle (tejbe áztatva)
1 db tojás
2 db főtt tojás
1/2 vöröshagyma
1 ger. fokhagyma
egy kis darabka sajt (kb.:3-4 dkg)
zsemlemorzsa 
majoránna
fűszerpaprika
bors, só
A marhahúsból, az áztatott és kifacsart zsemléből, 1 tojásból, az aprított, megfuttatott hagymákból és a fűszerekből stb. fasírozott illetve vagdalthús masszát gyúrunk. Zsemlemorzsából egy picikével mehet több a szokottnál. Saját ajánlásomra egy kis majoránnával ízesítjük (nem kell sok).
A kettő főtt tojást nagy lyukú reszelőn lereszeljük és egy darabka sajtot (nálam ez most füstölt volt) is közé reszelünk, összekeverjük.
Egy enyhén bevizezett frissentartó fóliára terítjük a húsos masszát, szépen eloszlatjuk és az egyik szélére, kezünkkel picit összenyomkodva rátesszük a sajtos-tojás reszeléket. A fólia segítségével, szorosan vékony rúddá hengereljük.














Egy tepsit kiolajozunk, és a fóliából ügyesen kitekerve helyezzük a töltött húsrudat :) úgy hogy az összeérő része alulra kerüljön. Tojással megkenve, morzsával meghintve vagy ezek nélkül (ki ahogy szokta) forró sütőben megsütjük. 
A saláta:
80 dkg burgonya
1 kisebb fej vöshagyma
1 nagy csokor petrezselyemzöld
1 p. tejföl
1/2 citrom leve
bors, só
olívaolaj  
A vöröshagymát felkockázzuk és lesózzuk.
A burgonyát megfőzzük  
A megfőtt burgonyát kis kockákra vágjuk, közé szórjuk a lesózott hagymát sózzuk, borsozzuk és a tejföllel bekeverjük; a citromlével és aprított petrezselyemzölddel ízesítjük. (Ízs szerint pár kanál olívaolajat keverhetünk hozzá.)
Hidegen, a salátával kínáljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése