2021. május 11., kedd

Kacsaszív és gomba avagy Szívesen nyeltem, mint...

Eme pompázatos mannát, valóban szívesen "nyeltem, mint kacsa a nokedlit".
Ugyi bár én fogékony vagyok az ilyesmi ritkaságokra és amint ill. ahogy lehet beszerzem, hogy mielébb megkóstolhassam, aztán jöhet a húdeokos vélemény vagy a rákattanás 😜 általában ez utóbbi lesz.
Kacsaszív - lényegében semmi különös csak a mérete, tehát könnyebb vele dolgozni, íze olyan mint bármi más szárnyasszívé pl. csirke, pulyka, liba, pelikán, griff (ha az egyáltalán madár).
Most a világ legegyzserűbb módján kézítettem el, pörköltesen, gombával és nokedlivel.















KACSA SZÍVE GOMBÁSAN
Hozzávalók:
1 kg kacsaszív
25 dkg gomba
10 dkg kenyérszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
2-4 ger. fokhagyma
2 db paprika
1 db paradicsom
1 ek. paradicsompüré
1-2 db babérlevél
fűszerpaprika
majoránna
kakukkfű
bors, só
A kacsaszívet szépen megtisztítjuk és hosszában négy részre vágjuk.
A szalonnát, a papikát és a paradicsomot is kis kockákra vágjuk.
A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk.
Egy lábosban kipirítjuk a szalonna zsírját, a pörcöket kiszedjük/félretesszük (ha soknak találjuk a zsírját, vegyünk ki abból is) aztán üvegesre sütjük rajt a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsompürét, egy percig finoman pirítjuk, majd a paprikát és a paradicsomot is hozzáadjuk.
Megsózzuk, megborsozzuk, kakukkfűvel, majoránnával és babérlevéllel ízesítjük, egyet rottyantjuk és az előkészített szívet is belekeverjük.
Meghintjük egy kis fűszerpapirkával, elkeverjük és vízzel felöntögetve pörkölt módján készre/puhára főzzük, a főzés utolsó 20-25 percében megtisztított, felszeletet gombát adunk hozzá (ha a gomba apróbb akkor -mint én- gerezdekre is vághatjuk). Ugyi az ilyenféle nemes húsrészeknek vagy egy jellegzetes állaga, ezt vegyük figyelembe a puhulásakor – nálam, kb. egy órát főtt.
Naná, hogy nokedlivel vagy tarhonyával tálaljuk.






Pl. csirkeszívből is kézíthető 
-de a csirkeszívet csak félbe vágjuk-
és keverhatjük májával is.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése