2020. július 16., csütörtök

Alma és ribizli avagy Lopott hangulat

Végre itt az igazi nyár (asszem), ilyenkor mit tehet az emberfia, ha egy kis hangulatos, finomságot akar enni, irány a szabadba és jöhet a grillezés 👌
Így tettem tegnap én is, hazaértem a mindennapi dolgokból -gyógyszertár, csekkek befizetése, hivatali ügyintézés, izzadság- hama-hama gyorsan dobtam egy hűsítő zuhanyt a torkomnak (+18), gyerünk a konyhába és elő a grillserpenyő 😉
Semmi extra, kolbász, virsli, szalonna, zöldség, szósz.
Aztán arra gondoltam, hogy ha már ilyen jól beillatosítottam, befüstöltem a konyhát (és a lakást), csak be kellene kapcsolni a sütőt is 😎
Valamikor az év elején itt a net-en találtam egy érdekes almás kuglóf receptet, ami végül is egyszerű, de a lereszelt almát órákig kell állni hagyni a cukorral elkeverve, hogy meglevesedjen és ha jól emlékszem zsiradék sincs benne. Akkor megcsináltam, de túl nagy katarzist nem okozott, főleg a "várakozási idő" nem. Naná, hogy fogtam magam és nekiálltam ínyemre átvariálni, átalakítani a receptet. Azóta már egy-két módozat elkészült például egy fűszeres változat is (ha jók lesztek, azt is elhozom egyszer) ma  illetve tegnap pedig egy kis ribizlivel bolondítottam meg, ami tökéletes befejezése volt a panel-grillnek.
















LOPOTT ALMAKUGLÓF
  RIBZLIVEL BOLONDÍTVA
Hozzávalók:
40 dkg alma
15 dkg cukor
2 db tojás
25 dkg liszt + szórás
1 cs. sütőpor (12g.)
5 dkg olvasztott vaj + kenés
15 dkg ribizli (piros-fekete)
őrölt fahéj
csipet só
Az almát lereszeljük, összekeverjük a cukorral és egy kis őrölt fahéjjal; majd legalább félórát! pihentetjük, hogy meglevesedjen.
A lisztet a sütőporral és egy csipet sóval elkeverjük.
A meglevesedett almához hozzáadjuk a tojásokat, elkeverjük, aztán beleforgatjuk a sütőporos-lisztet, a ribizlit és a nem forró olvasztott vajat – a tészta viszonylag sűrű, de próbáljunk úgy dolgozni, hogy a ribizlit ne nagyon törjük össze.
Egy kuglófformát alaposan kikenünk vajjal, belisztezzük és beleöntjük, egységesen eloszlatjuk benne a tésztát.
Előmelegített sütőben 180 fokon, kb.50 perc alatt szépen megsütjük.
Fincsi, szaftos, kipróbálós 😉👌









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése