2019. november 15., péntek

Bulgur és gomba avagy Sárgában szép és finom

Ma valami olyan kívántam ami húsmentes és markáns, de mindezek mellett ne kelljen vele sokat dolgozni...😏 
Választásom a bulgurra eset.
A bulgur egyébként és légyegében tört búza.
A közel-keleti illetve a török konyha gyakori és közkedvelt köret eleme, itthon "Török rizsként" is emlegetik.
Vasban és B-vitaminban gazdag, kalóriatartalma kevesebb mint a rizsnek.
Rosttartalma is egész magas pl. egy csésze bulgur a napi szükséglet kb.25%-át is kiteheti.
No, akkor ma az egészségemért is tettem valamit 😁😋















FŰSZERES GOMBÁS BULGUR
Hozzávalók:
30 dkg bulgur
30 dkg gomba
2 fej vöröshagyma
1 db csípős paprika (ízlés szerint)
1 csapott ek. őrölt római kömény
1 tk. kurkuma
1 db babrélevél
lestyán
olívaolaj
A gombát feldaraboljuk, cikkekre vágjuk.
A vöröshagymát nagyobb darabokra, akár cikkekre szeleteljük. 
Egy kevés olívaolajon megpirítjuk a gombát, amikor kezd szép színt kapni hozzáadjuk a hagymát, majd 1-2 perc múlva a bulgurt.









Megsózzuk, római köménnyel, és babérlevéllel, lestyánnal, kurkumával valamint ízlésünknek megfelelően csípős paprikával vagy őrleménnyel ízesítjük és duplája mennyiségű vízzel felöntve, kis lángon, addig főzzük amíg minimálisra elfő a leve, aztán a tűzről levéve, fedő alatt, saját gőzében készre pároljuk, mintha rizst készítenénk.
Tálaláskor fokhagymás-joghurttal meglocsoljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése