2019. október 21., hétfő

Sajt és pogácsa avagy Má' megent

Hát Drágájim egy kis idő kimaradt.....
...de ismét vagyok.
Ennek örömére -gondoltam- valami jó kis sütit hozok Nektek.
Süti. Süti... Süti?
Pff, más nem jutott eszembe, csak a legjobb...
...má' megent.














TÖMLŐS POGÁCSA
Hozzávalók:
55 dkg liszt
10 dkg vaj
1,5 dl tej
5 dkg élesztő
1 db tojás (+kenés)
20 dkg sonkás tömlős sajt (2x10 dkg)
1 ek. kristálycukor
Az élesztőt langyos (kézmeleg), cukros tejben felfuttatjuk.
A vajat feldaraboljuk beleszórjuk a lisztbe, megsózzuk és a tenyerünk közt szép egy állagúra morzsoljuk.
Ezután hozzáadjuk a tojást, a sajtokat és a felfutott élesztőt.
Alapos, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, bedagasztjuk.
-Már néhányszor említettem, hogy finom, lazák a kelt tésztáim, ezért gyúráskor a kezünket lisztezzük (ha kell többször is) és ne tésztához adjuk a lisztet!-
Langyos helyen duplájára kelesztjük a tésztánkat, majd kb.1 centis vastagságúra kinyújtjuk, meghajtogatjuk, és ismét megkelesztjük. Ezt a műveletet legalább kétszer ismételjük meg.
A tésztánkat kinyújtjuk kb. 2 centisre a tetejét bevagdossuk, kiszaggatjuk, tepsibe pakoljuk, a tetejét lekenjük felvert tojással.
-Díszítésként megszórhatjuk különféle apró magvakkal (szezámmag, fekete szezámmag, lenmag, de akár aprított tökmag is lehet.-
190-200 fokos sütőben 20-25 perc alatt szépen megsütjük.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése