2019. június 25., kedd

Pulyka és puliszka avagy Kicsit hűvösebb

Tegnap kicsit hűvösebb volt, mert már hétfő óta nem engedtem be se meleget, se napsugarat, se a postást, se senkit, se semmit a lakásba.
..aztán mielőtt ideges lettem volna, ezzel a finomsággal nyugtattam magam.


  













TEJFÖLÖS-FOKHAGYMÁS PULYKAHÚS
            PIRÍTOTT PULISZKÁVAL
Hozzávalók:
1 kg pulyka felsőcombfilé
6-8 ger. fokhagyma
1 ek. fehérborecet
1 p. tejföl (175g)
1-2 ek. liszt
1 csapott tk. fűszerpaprika (valóban nem kell sok, nem paprikást készítünk)
majoránna
bors, só
a puliszkához:
40 dkg kukoricaliszt
1 l víz
A pulykacomb filét nagyobbacska kockákra daraboljuk.
A fokhagymát durvára aprítjuk.
Egy kevéske zsiradékon lepirítjuk a húskockákat (ez a pirítás fogja meg adni az étel alaparomáját, tehát legyünk bátrak és valóban pirítsuk meg; óvatosan mondom, ha egy ici-picit!!! odakap az sem baj, de ne égessük meg!!!, ne hagyjuk magára és legyen odakészítve a víz!), amikor a hús megpirult egyből felöntjük egy kis vízzel, ami az edény alján levő értékes pörzsanyagokat feloldja.
Ezután meghintjük egy csapott teáskanál fűszerpaprikával, hozzáadjuk a borecetet, a fokhagymát, sóval, borssal és majoránnával ízesítve, vízzel felöntögetve, pörkölt módján puhára főzzük.
Befejezőműveletként tejfölös habarással besűrítjük.
A puliszkához egy liter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.
Amikor már kezd gyöngyözni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 4-5 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel és 25-30 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük.
Egy evőkanál segítségével kiszaggatva, 2-3 adagban, forró zsiradékon megpirítjuk.
Tálalás után jóízűen befaljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése