2018. december 14., péntek

Pogácsa és tepertő avagy Még szerencse

Könnyű, nehéz, zsíros, vajas, sajtos, töpis, káposztás, magos, töltött,mindegy....
Egy dolog mindig legyen a szemetek előtt:
"Legjobb sütemény a pogácsa!"
Van egy kedves ismerősöm, aki nem is olyan rég, amikor sima, egyszerű, köményes pogit sütöttem, rám írt a fészen, hogy jó, jó de azért a töpörtyűs pogácsa az mégis csak töpörtyűs...
...na meg még azt, hogy holnap ugorjak be, és a láda aljáról összesöprünk egy töpörtyű morzsát...
Ja, ez az embereke, ember húsbotban dolgozik, és zenélni is szokott, amikor ép nem őrző-védő 😁
Még szerencse, hogy vannak ilyen kedves ismerőseim. 👍
Ugyi nem baj Zoli, ha nem említettem meg a neved 😉
















HAJTOGATOTT TEPERTŐS POGÁCSA
Hozzávalók:
60 dkg liszt
10 dkg zsír
15 dkg tepertő
2 dl tej + cukor
5 dkg élesztő
1 p. tejföl (175g)
1 db tojás
bors, só
A tepertőt szép apróra vagdossuk.
Az élesztőt felfuttatjuk, langyos, kézmeleg cukros tejben.
A zsírt szép egységesen elmorzsoljuk a liszttel, sót és borsot adunk hozzá - a bors akár el is hagyható, de én szerintem, jól áll a töpis poginak a bors (frissen őrölve), és még a tetejét is megszoktam szórni-.
A tojás szétválasztjuk.
Amikor ezekkel megvagyunk, hozzáadjuk az élesztőt, a tojás sárgáját és a tejfölt, aztán alapos gyúrással, összedagasztjuk.
Az így kapott tésztát, langyos helyen, 20 percet pihentetjük, majd centis vastagságúra kinyújtjuk, megszórjuk az aprított tepertővel, kicsit belenyomkodjuk a tenyerünkkel, aztán jobbról-balra, balról-jobbra, fentről-le és lentről -fel meghajtogatjuk; újabb 20 perc pihentetés, kelesztés után még egyszer elvégezzük, ezt a hajtogatást.











Ezután még legalább 20-25 percig kelesztjük (lehet több is, szépen keljen meg), majd kinyújtjuk, a tetejét berácsozzuk, egy szaggatóval kiszaggatjuk, tepsire, sütőlapra pakoljuk, megkenjük a tojásfehérjével, 10-15 perig pihentetjük, majd 200 fokra előmelegített sütőben, kb. 20 perc alatt szépen megsütjük. a sütőjét mindenki maga ismeri, ezért ha kell, a finomtészták sütése közben figyeljünk rá!
Csak 1 okosság: Kelt tésztáknál, mit azt már írtam többször is, gyúráskor, a kezünket lisztezzük és ne a tésztára szórjuk a lisztet.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése