2018. december 18., kedd

Bikahere és körete avagy Előítéletek nélkül

Vannak ételek, alapanyagok, amiket csak előítélet nélkül lehet (kell) megkóstolni.
Ilyenek például a belsőségek, és most nem a rántott csirkemájra gondolok, hanem sokkal nemesebb részekre. Ezek közül már volt szerencsém kakas és pulykakakas heréhez, pörköltként illetve annak részeként.
Ma viszont a  bikatöke 😊 volt soron, és természetesen nem bántam meg, számomra ez is egy olyan étek, amiben igazándiból csak a neve érdekes.
Az ízétől és az állagától sem megijedni, a színe szép világos, csak az agyban kell elengednünk...
















BORSOS-ROZMARINGOS BIKATÖKE,
  LASKAGOMBÁS-KELBIMBÓS BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
6-8 db bikahere (fiatal)
10 dkg kolozsvári szalonna
60 dkg burgonya
30 dkg kelbimbó
30 dkg laskagomba
őrölt rozmaring
őrölt kömény
bors, só
A bikaheréket ¼ órára hideg vízben kiáztatjuk.
A bikaherékről a külső, erősebb, fehér „hártyát” lefejtjük, majd a heréket mérettettől függően 4 (-5) szeletre, karikára vágjuk, de ne legyenek túl vékonyok.
(A bikaherét, szokás 3-5 percig forró, sós vízben abálni, míg ez a külső réteg kicsit megkeménykedik, és így könnyeben lefejthető. Én ezt az abálást kihagytam, mert egy fiatal állat nemes részéhez volt szerencsém, és a súlya is mindössze 1 illetve 1 állaté, tehát 2/45 deka volt.
Egy éles, és hegyes késsel a külső részt finoman bevágjuk, felhasítjuk és az ujjainkkal ügyesen kifejtjük a „húst”, aztán szeleteljük, daraboljuk. Ettől kezdve „húsként” említem.)
A húsdarabokat megsózzuk, borsozzuk és őrölt rozmaringgal fűszerezzük, sütés előtt lisztbe forgatjuk, és annyi olajban, amennyibe kb. félig beleér, mindkét oldalukról megsütjük. A sütési idő lényegében nem több mint egy szelethúsé.
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk, felkarikázzuk.
A laskagombát szükség szerint megtisztítjuk, az alsó, vastagabb tönkrészét levágjuk, a kalapját pedig egyszerűen csíkokra tépkedjük.
A kelbimbó külső csúnyább leveleit eltávolítjuk, a többit felnegyedeljük.
A szalonnát felcsíkozzuk, egy nagy serpenyőben, egy kevéske olajon elkezdjük pirítani, majd hozzáadjuk a kelbimbót és a gombát, és szépen összepirítjuk, beleforgatjuk a burgonyát, sóval és köménnyel ízesítjük.
Tálaláskor egy kis finom, házi, csípős paprika őrleménnyel meghinthetjük, pláne, ha  szomszédnéni megajándékoz vele 😇



















Nem véletlen, hogy ezeket a képeket a végére hagytam 😲😱




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése