2018. november 27., kedd

Pogácsa és kömény avagy Volt, nincs

Az elmúlt időszakban viszonylag sokat kellett foglalkoznom sütimüti-édimédi-haminyami- izémizével.
Hármat készítettem is, ebből egyet mát láttatok, a többit majd szépen adagolom 😁
Messze álljon tőlem a panasz, de el tudjátok képzelni, milyen jó dolog, úgy sütire összpontosítani, hogy közben folyamatosan a szemed előtt leng a nagy igazság:
LEGJOBB SÜTI A POGÁCSA!
















EGYSZERŰ KÖMÉNYES POGÁCSA
Hozzávalók:
50 dkg liszt
5 dkg vaj
3 ek. tejföl
1 db tojás
2 dl tej
3,5 dkg élesztő
1 ek. kristálycukor
1 tk. őrölt kömény
egész kömény
Az élesztőt kézmeleg, cukros tejben felfuttatjuk.
A liszttel elmorzsoljuk a vajat, megsózzuk, belekeverjük az őrölt köményt.
A tojást szétválasztjuk; a liszthez adjuk a sárgáját és a tejfölt, valamint a felfuttatott élesztőt, majd összedagasztjuk, letakarva, langyos helyen 25-30 percig kelesztjük, aztán kinyújtjuk, meghajtogatjuk és ismét letakarva, duplájára kelesztjük.
-Megint elmondom, könnyű, laza a tészta, szükség szerint a kezünket lisztezzük, ha kell többször is, és ne a tésztához borítsunk lisztet. –
A sütőt bemelegítjük 200 fokra.
A megkelt tésztánkat kb. 2 centi vastagra kinyújtjuk, a tetejét bevagdossuk, majd 5 centis szaggatóval kiszaggatjuk, tepsire pakoljuk (ajánlatos a sütőpapír használata! -nem kell tepsit mosni-😇), a tojásfehérjével megkenegetjük a tetejüket, megszórjuk egész köménnyel.
Újabb 25-30 percig, így a tepsiben, pihentetjük, kelesztjük, közben a sütőt bemelegítjük 200 fokra.
A megkelt pogácsáinkat, az előmelegített sütőben 20 perc alatt szépen megsütjük.
Ebből a mennyiségből 30 db is kijöhet, csak az a baj, hogy viszonylag hamar fogy…
Borozáshoz, sörözéshez, üdítő mellé, vagy csak simán indok nélkül…










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése