2018. november 7., szerda

Kacsa és fiatal avagy Azt hittem

Kérem szépen én megvoltam győződve arról, hogy van itthon a jégbe zárva libamell...
Hmm.... viszont ez kacsa, de legalább fiatal, brávóó és  kacsintószmájli
Így legalább két dolgot is kitudok próbálni, egyik az ilyen finom hús sütése percek alatt; a másik a puliszka, amit kukoricalisztből készítek és viszonylag gyorsan 😉 👈ez egy igazi smile.











FIATAL KACSA MELLE,
 PÁROLT KELKÁPOSZTÁVAL
  ÉS PIRÍTOTT PULISZKÁVAL
Hozzávalók:
4 db fiatal kacsa melle (1/16-18 dkg)
1 kisebb kelkáposzta (kb. 1 kg)
20 dkg kukoricaliszt
0,5 l víz
4-5 ek. ecetes gyöngyhagyma
3 ek. kristálycukor
1,5 dl fehérbor
őrölt kömény
majoránna
bors, só
(1 db piros színű paprika)
A félliter vizet, a legkisebb lángon, feltesszük melegedni.
Amikor már kezd gőzölögni, megsózzuk, beleszórjuk a kukoricalisztet, és folyamatos!!! kevergetéssel legalább 3 percig főzzük, pufogtatjuk; lehúzzuk a tűzről, majd egyből letakarjuk egy fedővel és 20-25 percig (lehet több is) saját gőzében pihentetjük.
Közben a kelkáposztát megtisztítjuk, szükség szerint a külső leveleit eltávolítjuk, aztán szép vékonyan felszeleteljük.
Egy nagyobbacska edényben zsiradékot melegítünk, rászórjuk a kelkáposztát, megsózzuk, őrölt köménnyel ízesítjük és egy kicsit lepirítjuk, ha a káposzta nagyjából felére összeesett, meghintjük a kristálycukorral, amivel finoman megkaramellizáljuk.
Ahogy a káposzta puhul (itt is el kell mondanom egy kis roppanósság kimondottan jót tesz neki), meglottyintjuk a borral, hozzáadjuk a gyöngyhagymát és készre pároljuk.
A fiatal kacsamelleket a bőrös felén beirdaljuk, de csak a bőrét! sóval, borssal és majoránnával meghintjük, bedörzsöljük.
Ez száraz serpenyőben, kis lángon! a bőrös felükkel lefelé elkezdjük sütni 7-8 percig, aztán átfordítjuk és ezen az oldalon is 6-7 percig sütjük, 5-10 perc pihentetés után tálalható.
A puliszkát egy evőkanál segítségével forró zsírba szaggatjuk és megpirítjuk (mint a dödöllét, van a hajdina gánicát), csak a színek miatt, a pirítás vége felé, apró kockákra vágott piros színű paprikát adhatunk hozzá.
-Ez a mennyiségű puliszka nem "sok", de szerintem a kelkáposztás körettel kiegészülve pont ölég, ha viszont valaki máshogy gondolja, nyugodtan duplázza meg a hozzávalókat.-





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése