2018. szeptember 20., csütörtök

Túró és gyümölcs avagy Őszies hangulatban

Úgy gondoltam, hogy böcsületből illene már valami sütit készítenem...
Az igazság pedig az, hogy el kellet használnom néhány gyümölcsöt 😏
Tehát előkapartam egy jó alapreceptet a múltamból és picit megvariáltam abból amit itthon leltem 👌






ŐSZI GYÜMÖLCSÖS-TÚRÓS PITE
Hozzávalók
a tészta -
20 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
1 db tojás
1 csipet só
a töltelék -
25 dkg túró
1 p. tejföl (175g)
1 db tojás
5 dkg porcukor
1 cs. vaníliás cukor
2 ek. búzadara
gyümölcsök -
3 db füge
1 db nektarin
20 dkg szőlő
A lisztet elkeverjük a porcukorral, aztán hozzáadjuk a vajat, és szép, egyállagúra morzsoljuk, majd hozzáadunk egy tojást, egy csipet sót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, frissentartó fóliába takarva 30 percet hűtőben pihentetjük.
Ez egy jó lágy tészta, gyúráskor a kezünket lisztezzük, ha kell többször is; és ne a tésztához adjunk még egy picit !!!
Pihentetés után, alaposan meglisztezett deszkán, a tésztát akkorára nyújtjuk ki, hogy egy 26-28 cm-es gyümölcstortaformát kitudjunk vele bélelni, úgy, hogy a szélére, peremére is jusson tészta.
A tészta lágy, vékonyra nyújtjuk, ezért könnyen szakadhat, „törhet”, bátran tekerjük fel a sodrófára, aminek segítségével áttudjuk rakni a formába. Ha közben kicsit elszakadna, akkor sincs nagy baj, mert a formában is megtudjuk igazítani, (összenyomkodni) ill. a leeső részekkel is kitudjuk pótolgatni és a peremét szépen kialakítani.
200 fokos előmelegített sütőben 8-10 percig elősütjük az üres tésztát.
A töltelékhez valókat (túró, tejföl, tojás stb.…) alaposan összekeverjük, és beleöntjük az elősütött formába.
A gyümölcsöket megmossuk, feldaraboljuk és a túróra szórjuk.
A tetejét mandula forgáccsal megszórhatjuk.
A sütő hőfokát 180 fokra visszavesszük, és kb.30 perc alatt szépen megsütjük

Mint általában az ilyesmi pitéknél, meg kell várni (ha ki bírjuk) amíg hűl egy 20-30 percet.
Ha apróbb gyümölcsöt használunk, vagy apróbbra daraboljuk, szeletelésnél kicsi könnyebben bánunk vele.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése