2018. július 26., csütörtök

Hús és tészta avagy Ez az eredeti, ha én mondom

Szinte már nem is létezik olyan étel aminek ne lenne legalább 2-3 eredeti receptje a neten, és még 2 a tévében, 1 ahogy a haver mondta, és sajátunk 😁
No, nálam (is) egy régi  téma a -Bolognai spagetti- természetesen utána néztem illetve az emlékeimre hagyatkozva (ez volt a legrizikósabb), megalkottam, én is az eredetit.
Magyarázkodás: egy olasz ismerősömtől - 1 rész marhahús, a fele rész zöldség, a zöldség fele s.répa, a másik fele, felezve zeller és petrezselyemgyökér, vörösbor, paradicsomszósz, zöldfűszerek, stb., egy nagy olasz szakácstól  (tévés- is) - paradicsom? sokkal később került Európába; egy másik olasz származású szakács - a hús harmad része legyen a soffrito/ olasz alap: hagyma, s.répa, szárzeller/ balzsamecet, vörösbor stb...; a netről egy eredeti - szerecsendió, és egy kis füstölt... stb...; Jamie Oliver-nél bármi mehet bele, csak mondjuk , írjuk hozzá a nevéhez; egy "nagy házi szakács" barátomtól -  darált hús pörköltesen, paradicsompüré, bazsalikom, először azt hittem, hogy viccel... de nem; és még temérdek eredetit találhatunk itt-ott, amelyeknél az alapok lényegében megegyeznek.
Aztán ott van még a végül is elfogadható, praktikus valóság, üvegben vagy zacskóban...😔
Egy rövid történet - egy ismerősöm (nem én 😉) főnöke kérésére bolognait készített...; 
-Nem rossz, sőt egész jó, na meg azért finom is, de nem ilyesmire gondoltam, picit olyan másra. Majd legközelebb...
Legközelebb, amikor nem  én az ismerősöm készítette, a Bölcs Vezír  megkóstoltatta vele...
- Látod, erre gondoltam, most nagyon fa@a lett, ez majd többször is lesz a menüben, rendeltünk hozzá port!
Azóta tartok otthon az ismerősöm tart otthon, természetazonos aromát, ízfokozót, állomány javítót, mestersége színezéket, és pisztolyt.
Egy szó mint száz, jöjjön az én eredeti Bolognai receptem - assztán kacsintószmájli
















BOLOGNAI SPAGETTI
Hozzávalók:
50 dkg marha darált hús (nálam lábszár)
10 dkg füstölt tarja
1 fej vöröshagyma
2 ger. fokhagyma
20 dkg sárgarépa
 2 szál szárzeller
4 ek. balzsamecet
2 dl vörösbor
2 dl sűrített paradicsom
2 db babérlevél
kakukkfű
szerecsendió
őrölt rozmaring
bors, só
25 dkg spagetti
A vöröshagymát, a szárzellert, és a tarját, apró kockákra daraboljuk, és együtt olívaolajon, finoman lepirítjuk.
Közben a megtisztított sárgarépát nagy lyukú reszelőn lereszeljük, a fokhagymát felaprítjuk, és ezeket is az alaphoz adjuk, aztán még kb. 5 percig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a húst, és amikor a hús elveszti nyers színét, megsózzuk, meglocsoljuk a balzsamecettel, felöntjük a borral, kakukkfűvel és szerecsendióval ízesítjük, és vízzel felöntögetve bő egy órán át pörkölt módján főzzük.
Aztán hozzáöntjük a sűrített paradicsomot és a korábbiakhoz hasonlatosan puhára főzzük. (30-35 perc)
Befejező mozzanatként, az utolsó forrásnál (igen, csak most) egy kevéske őrölt rozmaringgal és borssal tesszük zamatosabbá.
Az időközben kifőtt spagettire halmozzuk a ragut, és reszelt Parmesan-al megszórjuk.











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése