2018. július 23., hétfő

Burgonya és darált hús avagy Csak picit más, picit fűszeres

Rakott krumplit kívántam, csak picit máshogy, csak picit fűszeresebben.











FŰSZERES RAKOTT KRUMPLI,
   DARÁLT HÚSSAL ÉS SAJTTAL
Hozzávalók:
50 dkg sertés darált hús
1 kg burgonya
10 dkg kenyérszalonna
1 fej vöröshagyma
3-4 ger. fokhagyma
2 db paprika 
1 db paradicsom 
4-5 db főtt tojás
1 nagy p. tejföl (450g)
10-15 dkg trappista sajt
fűszerpaprika (csak egy pici)
kakukkfű
oregánó
lestyán
bors, só
A burgonyát héjában megfőzzük, megpucoljuk.
A vöröshagymát és a szalonnát felaprítjuk, üvegesre sütjük; aztán hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, befűszerezzük, (nálam a kakukkfű volt az uralkodó íz), meghintjük egy kevés fűszerpaprikával, és vízzel felöntve, pörkölt módján puhára főzzük, (kb.35 perc), a levét, a szaftját minimálisra forraljuk. Közben felkockázzuk a paprikát és a paradicsomot, és a főzés utolsó 5 percében a hozzáadjuk a húshoz, majd már a tűzről levéve, két gerezd zúzott fokhagymát és 2-3 evőkanál tejfölt is belekeverünk.
Egy kis tepsit vékonyan kizsírozunk és finoman megszórjuk zsemlemorzsával.
A burgonya 3/4 részét felkarikázzuk, és a tepsi aljára pakoljuk, a megpucolt főtt tojásokat, felkockázzuk és a burgonyára szórjuk, ráborítjuk a darált húsos részt, jól lenyomkodjuk.
A félretett burgonyát, és a sajtot, kis kockára daraboljuk, aztán a maradék tejföllel összekeverjük és darált húsra öntjük, egységesen eloszlatjuk rajta.
180-200 fokos sütőben, 40-50 perc alatt szépen összesütjük, megpirítjuk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése