2018. június 20., szerda

Zöldbab és zsálya avagy Véletlen, és jó lett


Ma véletlenül "kemény, erős, nagyon jó minőségű 10 %-os" főzőtejszínre nyúltam rá...
...jó duma, de az is lehet, hogy csak a % % % % jelek villogtak előttem, na meg egy bongyor szőke, és valószínű ezért lehetett ez a ballépés, ami nem is annyira az...
Nem is magyarázkodom tovább, ez volt, ezt kellett elhasználnom és jó lett így is.
Na de az a  szőke... 















FOKHAGYMÁS SERTÉSKARAJ,
  ZSÁLYÁS-ZSENGE ZÖLDBABRAGUVAL
    ÉS PIRÍTOTT BURGONYÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéskaraj
5-6 ger. fokhagyma
bors
40 dkg zsenge sárgahüvelyű zöldbab
10 dkg kolozsvári szalonna
1 db kaliforniai paprika – zöld
2 dl főzőtejszín
friss zsálya
őrölt kömény
A sertéskarajt felszeleteljük, picit megklopfoljuk.
A fokhagymát megpucoljuk, és fokhagymanyomó segítségével, egy tálba passzírozzuk, frissen őrölt borssal erősítjük, majd egy kis, kézi habverővel vagy mártáskeverővel kevergetve, fokozatosan, étolajat adunk hozzá (kb. 3 deci); aztán ebbe a pácba pakoljuk a hússzeleteket, alaposan átforgatjuk és egy éjszakán át, letakarva, hűtőben érleljük. (Az olaj mennyisége szükség szerint változhat, ez függhet a szeletek nagysága és az edény méretétől is, de amikor a hűtőbe tesszük, az olaj fedje be a húsokat.)
A bepácolt hússzeleteket egy serpenyőben szépen megsütjük, megsózzuk és tálalásig melegen tartjuk.
A zöldbabot megtisztítjuk, nagyobb darabokra elvágjuk, (én csak megfeleztem), majd forrásban levő, sós vízben 5 percig főzzük; leszűrjük, lehűtjük.   
A szalonnát apró kockákra daraboljuk, és a paprikát is felkockázzuk.
Egy serpenyőben, együtt, elkezdjük pirítani a szalonnát és a paprikát, 2-3 perc múltán, hozzáadjuk az előfőzött zöldbabot, felöntjük a főzőtejszínnel, egy kis köménnyel és egy jó adag aprított, friss zsályával ízesítve, szép lassan összeforraljuk.
Tálaláskor a karajszeletekre halmozzuk a ragut, most épp, pirított burgonyával, de rizzsel is köríthetjük.
Talán a képen is jól látszik, ez most, a „erős minőségű” főzőtejszínnek köszönhetően, nem egy sűrű, mártásos jellegű ragu lett, de ez nem is baj, sőt így legalább jobban érvényesül a zöldbab enyhén roppanós állaga.












Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése