2016. szeptember 12., hétfő

Alma és piskóta avagy Fordítva is igaz

Csak egy kis fantázia, és semmi más.
Semmi más, csak egy kis fantázia.














FORDÍTOTT ALMÁS-MÁKOS PISKÓTA
Hozzávalók:
4 db tojás
10 dkg kristálycukor +2 ek.
10 dkg liszt
1/2 cs. sütőpor
3 ek. étolaj
50 dkg alma
2 ek. darált mák
őrölt fahéj
vaj
barack lekvár a tálaláshoz
A almát meghámozzuk és kis kockákra vágjuk.
Egy 32 centi tepsit kibélelünk sütőpapírral, és papírt, alaposan megkenjük vajjal, ez a vajas ízen kívül azért is ajánlatos elvégezni, hogy majd a kifordításnál könnyebb dolgunk legyen.  
Az almát egyenletesen beleszórjuk a tepsibe, picikét le is nyomkodhatjuk a kezünkkel, hogy "tömörödjön", majd meghintjük a mákkal és a + 2ek. kristálycukorral illetve fahéjjal.










A tojásokat szétválasztjuk.
A fehérjéket, a cukorral, sűrű, fényes habbá verjük, aztán finoman hozzákeverjük a sárgákat és az olajat.
A lisztet elkeverjük a sütőporral és óvatosan beleforgatjuk a tojásos részbe.
Az így kapott tésztát ráöntjük az almára, gyengén megrázzuk, megmozgatjuk, hogy a tészta valamennyire az alma közé kerüljön, és a piskótákhoz hasonlatos módon előmelegített sütőben szépen megsütjük.
Amikor a piskótánk már teljesen kihűlt, egy kevés (minimális) lisztet hintünk a tetejére és egy kenőtollal (ecsettel) vagy a kezünkkel eloszlatjuk rajt, ezzel kitudjuk küszöbölni azt, hogy a tésztateteje, pontosabban az alja, letapadjon a tálcára; (de ha egy cseppet le is tapadna az sem von le sokat a süti élvezeti értékéből). 
Ezután egy tálcát rárakunk a tepsire, határozott, biztos kézzel megfogjuk, "összeszorítjuk" és hipp-hopp átfordítjuk az egészet; aztán a tepsit leemeljük, a sütőpapírt, óvatosan lefejtjük róla és egy jó éles késsel felszeleteljük.
Tálaláskor kimondottan jól passzol mellé, egy kis rummal kikevert baracklekvár. 


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése