2015. március 31., kedd

Kalács és mazsola azaz Kis kalácsom, nagy kalácsom (mert így olyan vicces)

Nehogy má' kimaradjak a kalácsozásból :)















MAZSOLÁS KALÁCSKOSZORÚ
 + 1 ÖTLET
2 db koszorúhoz
Hozzávalók:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
2 db tojás
10 dkg vaj
1 ek. kristálycukor
10 dkg mazsola
csipet só
A mazsolát beáztatjuk.
Az élesztőt, a meglangyosított (kézmeleg) cukros tejben felfuttatjuk.   
A lisztben, szép egyállagúra elmorzsoljuk a vajat, egy csipet sót adunk hozzá, beletesszük a két tojás sárgáját (a fehérjét a kenéshez használjuk majd) és a felfuttatott élesztőt, valamint a jól kinyomkodott mazsolát. 
Kitartóan és alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk.
- Ez is egy finom, lágy tészta! Ne lisztezzük túl, inkább a kezünket lisztezzük, ha kell többször is :) -
A jól kidolgozott tésztát 6 egyenlőrészre osztjuk, kis cipókat formázunk belőlük; langyos helyen, tetakarva, duplájára kelesztjük őket.
Kelesztés után, a kezünkkel rudacskákat, szálakat (kb.40cm) sodrunk, cipókból, ügyesen, nem túl szorosan összefonjuk, tőlapra (tepsibe) rakjuk, lekenjük a tojások fehérjéjével és ismét duplájára kelesztjük, közben egyszer-kétszer megkenegethetjük még (mert van mivel :) ).
Gázsütő 5-6 fokozatán 25-30 perc alatt szépen megsütjük.
Muszáj mindig kihangsúlyozni az idők és a hőfokoknál a sütőfüggőséget! 














+ 1 ötlet, 
mert ugyi szoktam volt mondani, ha van egy jó alaprecept, akkor... 
Nem akartam 2 koszorút sütni, ezért a második adagot, a három kis cipót, kicsit kinyújtottam és az egyiket megkentem lekvárral, a másikat cukrozott kakaóval, a harmadikat pedig, fahéjjal és őrölt gyömbérrel hintettem meg, hogy ne legyen egyforma, ügyesen feltekertem, kis tepsibe egymás mellé raktam, lekentem, picit a közüket is, hogy összetapadjanak, kelsztettem és így sütöttem meg.

 
       
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése