Immáron a 21. „fordulójához” érkezett a Blogkóstoló aminek a háziasszonya Márti a „hogymegtudjuknézni” blog szerzője, aki ugyan egy kis segítséggel, de nemes egyszerűséggel Vikit azaz Szamóca recept-oldalát sorsolta nekem.
Mellesleg Viki blogjában mindenki választ kap a nagy kérdésre: Mit főzzek holnap? :)
Mivel nem vagyok egy túlzottan süti sütögetős emberke (nagy titok), blogkóstolók alkalmával, mindig megnézem a sütiket, illetve édességeket és azt hiszem, hogy egyszer már el is készítettem egy finomságot :)
Az túlzás lenne megígérnem, hogy ezen változtatok, pontosabban, hogy több sütit édességet fogok alkotni ezek után, de mindenképp előtérbe helyezem a blogkóstolók alkalmával.
Most is így tettem és mondhatom nagyon finomat ettem, igaz én a töltelékbe egy kis szárított levendulát is belecsempésztem.
TÚRÓS, VAJAS-PÁNKÓ
Hozzávalók:
A
tészta:
50 dkg liszt
15 dkg puha vaj
3 dkg élesztő
1 db
tojás + 1 kenés
2 dl tej
2 ek. cukor
2 ek. tejföl
1/2 citrom reszelt héja
1 csipet só
A
töltelék:
50 dkg túró
10 dkg cukor
1/2 citrom reszelt héja
2 cs.vaníliás cukor
5 dkg beázatott mazsola
(elhagyható).
Az
élesztőt a langyos (kézmeleg) tejbe morzsoljuk. Hozzákeverünk egy evőkanál lisztet
és a cukrot (tehát kovászt készítünk), szép „habosra”
felfuttatjuk.
A tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk.
A
többi hozzávalót a felfuttatott élesztővel együtt a liszthez adjuk, és
az egészből sima, rugalmas tésztát gyúrunk.
A tésztát letakarva legalább fél órát kelesztjük.
A tésztát letakarva legalább fél órát kelesztjük.
Közben összekeverjük a töltelék hozzávalóit.
A
megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 8 centis (Vikié nagyobb volt)
pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle. A tésztakorongokat
sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, 15-20 percig kelesztjük.
A megkelt tésztáink közepét a hüvelykujjunkkal jól benyomjuk, „kis gödröket készítünk” megkenjük őket a felvert tojással, aztán
minél több tölteléket halmozunk a közepükbe úgy, hogy a tészta széléből
körben legalább egy-két centi szabadon maradjon.
Előmelegített, gázsütő 4-5 fokozatán szépen megsütjük (kb. 20 perc)
Nekem ebből a mennyiségből 20 db jött ki.
Ime az eredeti recept :)
Már többen kérdeztétek tőlem is, a gázsütő fokozatait. Hát ez egy érdekes ügy!
Most az én öreg sütőm, adatait írom le, de és főleg tésztáknál már alá kell pakolnom ezt-azt, mert alulról erősebben süt, ez a mostani Pánkónál is „észrevehető” (az alja icikét-picikét erősebben sült) és az sem általános, hogy elől? hátul? vagy az oldalánál? hevesebb a sütőnk.
Ezért szokás mondani : A sütőjét mindenki, maga ismeri! illetve célszerű a használati utasítást megőrizni mert abban ez le van írva, de abban is jelölik az esetleges eltéréseket.
Tehát szerintem ehhez lehet nagyjából tartani és FIGYELNI a tésztákat, amikor már kezdenek illatozni.
Nekem ebből a mennyiségből 20 db jött ki.
Ime az eredeti recept :)
Már többen kérdeztétek tőlem is, a gázsütő fokozatait. Hát ez egy érdekes ügy!
Most az én öreg sütőm, adatait írom le, de és főleg tésztáknál már alá kell pakolnom ezt-azt, mert alulról erősebben süt, ez a mostani Pánkónál is „észrevehető” (az alja icikét-picikét erősebben sült) és az sem általános, hogy elől? hátul? vagy az oldalánál? hevesebb a sütőnk.
Ezért szokás mondani : A sütőjét mindenki, maga ismeri! illetve célszerű a használati utasítást megőrizni mert abban ez le van írva, de abban is jelölik az esetleges eltéréseket.
Tehát szerintem ehhez lehet nagyjából tartani és FIGYELNI a tésztákat, amikor már kezdenek illatozni.
Nagyon örülök, hogy ízlett. :)
VálaszTörlés