2014. augusztus 6., szerda

Tekeredik

azŐJÉ bemutatja
CUKKINI '14
episode10
Az utolsó lehetőség(ek)
Reménytelenség és meghátrálás 
vagy 
bölcsesség és  „feladás”
vagy 
okos enged...















CUKKINIVEL TEKERT CSIRKEMELL,
   MÉZES-MUSTÁROS MÁRTÁSBAN
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé (60-70dkg)
40 dkg cukkini
2 ger. fokhagyma
2 ek. mustár
2 ek. méz
2 dl. tejszín
ékezési keményítő
kapor
bors, só
A cukkinit nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk, majd alaposan kinyomkodjuk; zúzott fokhagymával és aprított kaporral ízesítjük.
A csirkemellfiléket felnyitjuk, kiterítjük és kiklopfoljuk; sózzuk, borsozzuk.
A kinyomkodott cukkinit ráterítjük a filékre, l le-(bele)-nyomkodjuk és ügyesen feltekerjük.   
Egy serpenyőben kevéske olívaolajat hevítünk, majd beletesszük a tekercseket, úgy hogy az összeérő, „nyitott felük” legyen alul. A tüzet legyengítjük és fedő alatt 10-15 percig saját gőzében pároljuk.
( Ha így, és ügyesen dolgozunk, akkor nem szabad, hogy a tekercsek szétnyíljanak; amennyiben nem bíznánk magunkban ennyire, fogpiszkálóval összetűzködhetjük őket; de készíthetjük kisebb darabokban, adagonként, pl. kettő darabban is.)
A párolási idő elteltével a tekercseket kiszedjük egy tányérra, lefedjük egy fóliával és félretesszük.
A serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk a mézet, aztán felöntjük 2 dl vízzel, beletesszük a mustárt, elkeverjük, kiforraljuk és a tejszínt is hozzáadjuk. A tekercseinket visszahelyezzük a mézes-mustáros párolólébe és még lassan 5-10 percig pároljuk, ezután szükség szerint 1 ek. étkezési keményítővel besűrítjük a mártásunkat és utóízesítjük. 
Én köretként tésztával ajánlom, de párolt rizzsel is pompás eledel.


   











Eme receptemet megleled a GasztroKedvenc magazinban is!

1 megjegyzés:

  1. Nálam is cukkiniőrület van most, ezt ki kell próbálnom - nagyon meggyőző... :P

    VálaszTörlés