2014. július 6., vasárnap

Az alap ugyanaz 2.

...és csak FANTÁZIA semmi más. Az alapunk már tegnap megvolt ;)















GYÜMÖLCSÖS TORTÁCSKA  2db
Hozzávalók:
25 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
2 db tojás
1 cs. vaníliás cukor
0,5 dl tej
1 mk. sütőpor
A gyümölcsök mennyisége és fajtája szabadon választott.
Én nagyjából ennyit használtam.
20 dkg málna
1-2 db sárgabarack
1-2 marék ribizli (piros, fekete)
2-4 ek. zabpehely  
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a sütőport, a porcukrot a két tojás sárgáját és féldeci tejet, majd összegyúrjuk (nem lisztezzük túl!). fóliába csomagolva 30 percig hűtőben pihentetjük.
Utána a tésztánkat akkorára nyújtjuk, hogy kettő 22 centis tortaformát ki tudjunk vele bélelni, de a széleinél még kb.: 1 centit vissza lehessen hajtogatni peremnek;  az alját egy villával böködjük meg.
Gázsütő 6 fokozatán kb.:10-15 percet elősütjük (amikor tészta már kezd gyengén színt kapni, de természetesen ez is sütő függő). A sütőből kivéve az aljára hintünk egy-két kanálnyi zabpelyhet, ügyesen, egyenletesen elosztjuk rajt a gyümölcsöket (kissé le is nyomkodhatjuk).  
Díszítésként a tetejét is megszórhatjuk zabpehellyel
A sütőbe visszatéve szintén 10-15 percig sütjük. 
Ugyi mint azt fent említette, ez a tészta mennyiség 2 db tortácskára elég, amit nem kell egyből megsütni, mert a tésztát, befóliázva, akár egy napig is hűtőben tarthatjuk; bár az is  igaz, hogy a kettő tortácska is elfogy. 














De ha éppen...
 
 












TÚRÓS FÜLECSKE LEVENDULÁVAL

A tésztát egy-két milliméteresre nyújtjuk, kb.:5 centis kockákra vágjuk és túrót töltünk bele, átlósan összehajtjuk, majd a tojások fehérjéjével összeragasztjuk” és lekenjük... vagy egy darab tortácska és párdarab fülecske.
Ehhez a mennyiséghez 25 dkg túrót, 1-2 kanál tejföllel kavartam ki egy kis cukorral és ízesítésnek, kipróbáltam a levendulát amit egyáltalán nem bántam meg. 
És ha így elhasználtuk a tésztát, akkor egy gyúrással, két fajta desszertet kaptunk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése