2013. december 23., hétfő

Gyertek nyugodtan 2.

Az ünnepi időszakban, egyszerű ötleteket szeretnék adni és színesíteni szeretném a vendégváró asztalt.
Mert ugye, az év bármely más napjaiban, összedobunk egy pár darab sonkás vagy szalámis szendvicset a beugró vendégeinknek és kész; de ünnepi hangulatban valamiért és valamivel többet szeretnénk. 
Ebben próbálok nektek segíteni apró őrültségekkel és nagy-nagy szeretettel. 
Nem biztos, hogy teljesen saját ötletek lesznek ezek, mert az ember jár itt-ott és lát ezt-azt, aztán átformálja kedvére; az pedig, hogy ezt, vagy ilyesmiket máshol is lát az ember fia, azt egyáltalán nem tartom bajnak; sőt!
Ne lepődjetek meg azon, ha nem lesz minden receptnél, szuper pontos mennyiség, hisz' ezek csak ötletek, és nagy részüknél (természetesen) abból amit itthon találok, mert szerintem az mindenkinél van otthon :) illetve arra is szeretnék ötletelni, hogy majdnem ugyanabból az alapanyagokból lehet többfélét készíteni. Az adagok nem lesznek nagyok, mert csak színesíteni akarom a vendégváró asztalt; de ezt már mondtam. Vagy nem? Akkor most mondom. 
Például itt a másodiknál, a fekete retket próbálom egy picit népszerűsíteni. 
A fekete retket kevesen szeretik és azok is inkább azért fogyasztják mert, sok, jó tulajdonsága ismert, pl: vízhajtó, féreghajtó, epekőképződést gátló, gombaölő, baktériumölő és emésztést javító...
...és talán ezért egy kicsit erősebb, „csípősebb” az íze; de (szerencsére) ezt tudjuk lágyítani. 
 Tehát: falatkák, szendvicsek, mini saláták, harapnivalók és Őrülten Jó mik ezek, előre; ti meg kedves vendégek Gyertek nyugodtan !














egyszerű
FEKETE RETEK SALÁTA, 
    SZENDVICSEKHEZ 
Hozzávalók:
40 dkg fekete retek (2 db kb.)
1/2 db lilahagyma
2 ek. tejföl
2 ek. olívaolaj (el is hagyható)
1 ek. méz

A fekete retket meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük, lesózzuk, félórát pihentetjük, majd jól kinyomkodjuk
A lilahagymát szép vékony, félkarikákra szeleteljük, a retekhez adjuk és összekavarjuk a többi hozzávalóval. Amennyiben a lilahagyma ízét is gyengítenénk, akkor a retekkel együtt sózzuk le; bár ez esetben elszínezheti a salátát.
Ezzel a salátával pompásan kiegészíthetünk szendvicseket, amiknél felhasználhatjuk a maradék sülteket; vagy falatkák készíthetünk vele szalonna „chips-sel”.






   




   
 

1 megjegyzés: